Zavřít reklamu

Apple pracuje na dokončení svého datového centra, které má uživatelům poskytnout lepší přístup na servery společnosti, díky čemuž se zrychlí přístup k datům na iCloud, stahování hudby pomocí iTunes Store nebo například aktualizace operačního systému. Apple se rozhodně potřebuje rozrůstat, vzhledem k tomu, že je na jeho serverech uloženo všech 700 000 aplikací pro iOS zařízení, desítky tisíc aplikací pro Mac z Mac App Store a další stovky dalších aktualizací, musí disponovat velmi kvalitními servery, jenž umožní všem zákazníkům i do budoucna pohodlný přístup k jejich datům.

Server GigaOM nyní během přeletu svých reportérů nad solárními panely pořídil několik fotografií, které dávají čtenářům reálnou představu o tom, jak velkou sílu Apple pro své datové centrum potřebuje. Datové centrum je umístěno v Severní Karolíně a zabírá plochu více zhruba 100 akrů. Solární farma na fotografiích je pouze jednou ze dvou solárních farem, které budou zásobovat datové centrum Applu. Zatím co jedna farma se nachází v bezprostřední blízkosti k datovému centru, druhá je od něho vzdálena několik stovek metrů.

maiden_data_center_sep12_1
maiden_data_center_sep12_2

Solární elektrárny by měli začít dodávat energii pro datové centrum 1. listopadu letošního roku, kdy bude dokončena hrubá stavba a začne se s testovacím provozem. Ostrý provoz pak začne 21. prosince letošního roku. Zdá se, že solární panely jsou již na místě a Apple tak nyní čeká již „jen“ práce na připojení datového centra k zdroji energie v podobě solárních panelů. Solární farma bude dodávat datovému centru 40 megawatt energie.

data+center+apple+maiden+3

Apple sice uvádí, že bude jeho datové centrum napájeno 100% z obnovitelných zdrojů energie, ovšem hnutí Greenpeace neustále kritizuje množství půdy, kterou solární farma zabrala. Greenpeace také pochybuje o tom, že Apple je schopný pohánět celé datové centrum pouze ze solární energie. Na závěr se možná hodí dodat citát, který jsem si nedávno přečetl na nálepce na záchodě v Green Tree: „Až vytěžíme poslední strom, až znečistíme poslední řeku a vylovíme poslední rybu, zjistíme že peníze se jíst nedají“.

Dnes nejčtenější

.