Zavřít reklamu

Apple je známý tím, že o svých produktech neprozrazuje příliš mnoho technických informací a své zákazníky informuje spíše tak, že jim ukáže jak je telefon rychlý, než aby jim popisoval díky čemu je tak rychlý. Ani iPhone 5 není vyjímkou a tak toho o jeho hardware do doby než jej dostanou do ruky kluci z iFixit.com nebudeme vědět příliš mnoho. Podle redaktora a hlavního analytika Anandtechu, však Apple vybavil iPhone čipem A6, který je první na světě, jenž dokázal využít dvě jádra ARM Cortex A15 jádra postavená na 32nm Samsung LP.

Podle všeho je tak Apple skutečně první na světě kdo uvedl na trh jádra A15. Předchozí generace čipů použitých v iPhone a iPadu byli ARM Cortex A8 v iPadu a iPhone 4 a Cortex A9 v iPadu 2. generace a iPhone 4s. Cortex A15 je obrovský skok v architektuře ARM, které nabízí nejvyšší výkon jakého je v současné době ARM schopno dosáhnout. Cortex A15 je nástupce Cortex A9, který nalezneme například v iPhone 4s. Toto jádro je o 40% efektivnější než Cortex A9.

Server Diit.cz popsal Cortex A15 následovně: „Cortex-A15 MPCore je nejnovějším členem řady Cortex-A, od nějž se očekává pětinásobné zvýšení výkonu v porovnání se současnými „chytrými telefony“. Je schopen běhu až na 2,5 GHz (vzpomeňte si, jak před rokem ARM ohlašoval dvoujádrový Cortex-A9 na 2 GHz) a zvládne ukočírovat až 4 MB L2 cache. ARM již nabízí licence s tím, že návrh počítá s výrobou 32nm i 28nm procesem, případně i novějšími.“

Díky tomu, že procesor Apple A6 zřejmě využívá dvojici jader Cortex A15 zasazených do čipu Samsung s 32nm výrobní technologií je v podstatě vysvětleno, jak je možné, že Apple dokázal vyrobit mnohonásobně rychlejší iPhone se stejnou výdrží baterie jako má jeho předchozí model. Apple je tedy prvním výrobcem s čipem, který využívá tuto technologii. Ještě na konci srpna se přitom na specializovaných serverech psalo, že analytici odhadují první procesory s jádry Cortex A15 v zařízeních až na konci letošního roku.

Dnes nejčtenější

.