Zavřít reklamu

Bavit se o včerejších hlavních produktech zřejmě nemá příliš velký smysl, vše kromě iPod nano bylo ji dávno vyzrazeno a pokud jste sledovali například Letem světem Applem, zřejmě vás překvapili pouze barevné záda nového iPodu touch a iPod nano. Sluchátka, iPhone, loop a kabel Lightning jsme znali již před včerejší keynote. Zatím co někdo je z nového iPhone a iPodů doslova nadšený, jiný jsou zřejmě poněkud překvapeni tím, že mu chybí některé věci, které v roce 2012 považovali za naprostou samozřejmost.

V redakci považujeme nový iPhone 5 za opravdu povedený telefon, který je konstrukčně výborně řešen a jeho zpracování vypadá také úžasně. iPod touch nově nabízí to co jsme od něho očekávali a stejně jako u první generace iPodu touch se opět jedná o iPhone bez GPS a GSM modulu, což může mnohým vyhovovat nebo minimálně stačit. iPod nano je zřejmě nejvíce rozporuplným bodem včerejší prezentace. iPod by měl přinést něco, proč si jej mají lidé vyrazit koupit, lepší zvukový čip, nové funkce, nové možnosti, zkrátka něco co nedostanete v iPhone a budete tak mít důvod jít si koupit iPod. Za cenu přes čtyři tisíce korun je navíc otázkou zda rodiče svým dětem raději nekoupí čtvrtou, tedy předchozí generaci iPodu touch, který je možné pořídit za cenu o zhruba 2000kč vyšší.

Co nás však zaujalo mnohem víc než samotné hlavní produkty je jejich příslušenství. To že je Apple schopen prodávat poutko na zápěstí za 9€ zřejmě nikoho nepřekvapí. Pokud by to bylo příslušenství k iPodu nano nebo Shuffle, zřejmě bychom se nad tím zamysleli, přece jen dát 10% ceny samotného iPodu za poutko je nesmysl, v případě iPodu touch za více než 10 000Kč je již 229Kč opravdu směšná položka.

overview_hero

Lightning bez USB 3.0
Co však nechápeme je nový kabel s konektorem Lightning. Jeho příchod je samozřejmě zcela logickým krokem, který dává Apple možnost vytvářet co nejtenčí a nejmenší produkty a jeho příchod jsme rozebírali před více než měsícem přímo zde. Co je však pro většinu z nás nepochopitelné je fakt, že nový konektor je skutečně jen menší. Všichni zřejmě očekávali také zvýšení rychlosti nabíjení a zejména synchronizace. To zda se dá do nového konektoru zabudovat aktivní koncovka Thunderbolt portu a zda by jej šlo vytvořit je technická záležitost do které se raději nebudeme pouštět, skutečně nevíme jestli je v současné době technicky možné vytvořit Thunderbolt port s koncovkou Lightning. Co je však jasné je fakt, že Apple mohl osadit nový kabel USB 3.0, které se objevilo v počítačích MacBook pro letošní rok. Apple tak sice přidal do MacBooků nový konektor USB 3.0, ovšem sám jej nevyužívá. Přitom všichni zřejmě vědí, že USB 3.0 je několikrát rychlejší než USB 2.0, které nový kabel podporuje. Kompatibilita s USB 2.0 je pak také samozřejmostí. iPhone a iPod jsou navíc produkty které si kupují desítky miliony lidí, kteří nemají Mac, ale mají PC, které má USB 3.0 jako standard již několik let. Je tedy otázkou proč Apple nepoužil USB 3.0 v novém kabelu.

USB-lightning

iPhone 5 bez NFC
Zatím co zdůvodnění Philla Schillera ohledně bezdrátového nabíjení považuji za zcela srozumitelné a logické, uniká mi proč nemá iPhone 5 NFC čip. Technologie Passbook je zřejmě skutečně revoluční, ovšem je otázkou za jakou dobu a zda vůbec bude využitelná také například v ČR nebo SR. Jen v Bratislavě je nyní 3000 míst, kde lze používat NFC. Technologie NFC navíc neslouží k tomu, abychom prováděli platby při koupi nového auta nebo počítače, jedná se o technologii, která má nastaven limit na několik stovek korun, maximálně pak na 2500Kč za den a slouží k platbám malých položek v rychlém občerstvení, v obchodem kde se prodávají položky za desítky nebo stovky korun.

Pokud vám tedy někdo ukradne telefon, skutečně nepřijdete o miliony, ale například pouze o 500Kč, což jako denní limit na nákup kávy v Green Tree bohatě stačí. Právě na tyto platby je NFC určeno. Mnoho analytiků se dokonce dnes ptá, zda Apple díky tomu jak je mobilní telefon iPhone oblíbený a kolik milionů lidí jej vlastní nepohřbil NFC technologii. Je jasné, že iPhone 5 mít NFC nemusí a bude se stejně skvěle prodávat, proč jí však mít nemůže bude jen obtížně vysvětlitelné. Čip NFC se dá navíc vypnout, spotřeba baterie by tedy v tom případě byla naprosto nulová a docházelo by k ní pouze pokud byste NFC chtěli používat.

iPHone

Dnes nejčtenější

.