Zavřít reklamu

Po celkom horúcom, ale aj daždivom lete k nám zavítala jeseň, sezóna vinobrania, prvých poľovačiek ale aj zberu húb v ranných hodinách. V dnešnej recenzii sa budeme venovať práve hubám. Nejedná sa však o žiadne recepty, ale o aplikáciu určenú pre hubárov začiatočníkov i odborníkov. Aplikácia od našich českých bratov nesie názov Rostou a jej cena je stanovená na 1.59€.

Po spustení aplikácie sa vám na obrazovke telefónu objaví humorne vzatý slogan „Aplikace na houby!“, ktorý však v tomto prípade platí doslova. Po načítaní sa dostávame na úvodnú obrazovku, kde nás aplikácia nepriamo požiada o vytvorenie profilu. Profil si vytvoriť môžete, ale aj nemusíte, v prípade registrácie vám len stačí vyplniť prihlasovacie meno a heslo, ktoré musíte následne potvrdiť. Po prihlásení totiž sekcie Moje aktivita a Úprava profilu nadobudnú plný význam a budete tak vidieť akúsi časovú os zobrazujúcu vaše udalosti. Drvivá väčšina funkcii tak zostáva nedotknutá, čo považujem za veľké plus, keďže registrácia je v tomto prípade len dobrovoľnou záležitosťou.

Jednoduché a prehľadné prostredie využívajúce štandardy vstavaných iOS aplikácii má svoje čaro, a práve spomínaná jednoduchosť prináša všetky koreňové funkcie programu priamo pod nos. Od klasických aplikácii sa však prostredie líši hubovou lištou a prostredím v hnedých farbách, ktoré je nielen že dokonalé pre túto aplikáciu, ale zároveň podľa môjho názoru pôsobí veľmi prívetivo na obrazovke iPhonu. Ďalšie tri položky majú najväčší význam – Vyhľadávanie húb pomocou filtru je skúsenosť, na ktorú sa tak ľahko nezabúda. Ak ste totiž našli v lese našli hubu, o ktorej si nie ste istý, či je jedlá, aj keď vypadá lákavo, jednoducho vyberiete farbu klobúku, typ povrchu klobúku a ďalšie vlastnosti, ktoré môžete pridávať či odoberať pomocou tlačítka na spodku obrazovky.

rostou_01
 
rostou_05

Ďalšou vlastnosťou je fotoaparát. Predstavte si, že nájdete obrovský dubák a máte chuť si ho vyfotiť. Nemusíte sa prepínať medzi aplikáciou a fotoaparátom. Fotoaparát máte totiž vstavaný priamo v aplikácii a umožňuje vám zároveň určit druh huby, pridať k fotke popis a v neposlednom rade máte možnosť zdieľať ju. V neposlednom rade aplikácia obsahuje vstavaný atlas húb, v ktorom nájdete veľké množstvo hríbikov. Po kliknutí na hubu sa zobrazí dlhý a dobre spracovaný popis, ktorému navyše asistujú fotografie danej huby, obsahujúc zároveň možnosť prezrieť si fotku na celej obrazovke. A ak ste si nie istí, čo znamenajú tie výkričníky, príbory a taniere, jednoducho kliknite na otáznik vpravo hore a atlas vystrieda legenda týchto značiek.

rostou_03
 
rostou_04

Hlavná stránka – Aktivita – vám umožňuje pridať si na Google Maps miesta, na ktorých máte buď zaparkované auto, alebo miesta, na ktorých ste objavili väčšie množstvo hríbov. Ikonka je však v pravom hornom rohu obrazovky a ľahko ju prehliadnete; po pridaní miesta som taktiež neprišiel na spôsob, ako uložené miesta vymazať, čo v prípade preklepu môže narobiť menšie škody.

Záver
„Zlaté české ručičky“, to je príslovie, ktoré sa v prípade aplikácie Rostou naozaj ukazuje ako pravdivé. V aplikácii môžeme nájsť mapy, bohatý atlas, ktorý má narozdiel od knižných edícii výhodu v aktualizáciach, vstavaný fotoaparát, komplexné vyhľadávanie a prívetivé prostredie, navyše obohatené o českú lokalizáciu. Len treba dbať na to, aby ste si miesta na mape správne zaznačili :).

Dnes nejčtenější

.