Zavřít reklamu

Apple představil během středečního večera nejenom nový model mobilního telefonu iPhone, ale také řadu hudebních přehrávačů iPod, která se dočkala u modelu iPod nano poměrně zásadních novinek. Z iPodu nano se již opět stal podlouhlý přehrávač, tak jak jsme až na výjimku u dvou generací zvyklí. Novinka navíc nabízí kromě změněného designu také některé nové funkce, jenž umožní nejen pohodlnější ovládání, ale také snadnější využití vestavěných funkcí. Apple designoval nový iPod tak, aby se stal nejtenčím iPodem nano všech dob, ale zárověň umožnil uživateli pohodlné ovládání všech funkcí bez toho, aniž by jej vůbec musel vytáhnout z kapsy. Apple tak vytvořil nový iPod, který je podle něj vhodný nejen pro sport a sledování hudby, ale také pro sledování filmů a fotografií, které se zobrazí na širokoúhlém displeji.

Design
Apple již prodal více než 350 milionů kusů multimediálních přehrávačů iPod, díky čemuž se jeho přehrávače staly nejpopulárnější na světě. Nový iPod nano tedy opět musel něčím překvapit a přinést nejen nové funkce, ale také nový design, aby měli uživatelé motivaci si jej koupit. Novinka od Apple nabízí nově 2,5“ multi-touch display pod kterým se nachází home button tlačítko, na které jsme zvyklí z iPhone nebo iPod touch. iPod je nyní o 38% tenčí než jeho předchůdce, což znamená že je tenký pouze 5,4mm.

Novinkou, která potěší snad každého je boční tlačítko, které slouží k změně hlasitosti, přehrávání a pauze a také k procházení mezi písničkami a alby. Zadní unibody design ruší pouze plastový díl ve spodní části hliníkových zad, pod kterým je uložena anténa Bluetooth čipu. Nový iPod nano se prodává v sedmi barvách, mezi které patří červená, žlutá, modrá, zelená, fialová, černá a stříbrná. Pro synchronizaci a dobíjení slouží nový konektor společnosti Apple, kterým je vybaven také iPhone 5. K tomu aby mohl Apple vytvořit takto tenký iPod musel sáhnout po novém tenčím kabelu, který nahradil stávající 30 pinový konektor Apple Dock Connector. Nový kabel a konektor nazývané Lightning jsou výrazně odolnější než bývalý konektor, který se často ničil a uživatele si na něj mnohokrát stěžovali. Samozřejmě Apple prodává také 30pin adaptér, díky kterému je možné iPod nano použít také se stávajícím příslušenstvím.

Tvorba tenčí iPod nano vyžaduje odvážný krok: Výměna 30-pinový dokovací konektor s něčím novým, menším a lépe. Je to tzv. Lightning, a to výrazně odolnější než 30-pinový konektor. Je to také reverzibilní, takže to není špatný způsob, jak připojit kabel. Pokud máte iPod nano příslušenství, které závisí na 30-pinový konektor, můžete stále připojit k iPodu nano s Lightning na 30-pin adaptér (prodává se samostatně). Ačkoli se stále více a více příslušenství přidáním možnosti bezdrátového připojení prostřednictvím technologie Bluetooth je, naštěstí šňůry a kabely nemusí být problémem.

iPod-nano

Funkce
Kromě již známých funkcí jako je Nike+, Pedometr, přehrávání fotografií a videa, přibyla také největší novinka v poslední době, Apple iPod nano se dočkal technologie Bluetooth, díky které je možné jej připojit nejen k čipu Nike+, ale také k hudebním reproduktorům podporujícím přenos hudby pomocí Bluetooth nebo například k autorádiu. Apple již tradičně vybavil nový iPod nano funkcemi jako je FM rádio s možností zastavení živého vysílání. Když potřebujete poslech pozastavit, díky živému pozastavení vám neunikne ani minuta vysílání. Klepnutím píseň nebo program pozastavíte a dalším klepnutím budete pokračovat od okamžiku, kde jste přestali. V záznamu živého vysílání můžete přetočit až 15 minut dozadu nebo vpřed. Samozřejmostí je pak zabudovaný Akcelerometr , který poskytuje v reálném čase zpětnou vazbu k tréninku a zaznamenaná data můžete uložit na web Nike+. Ke sledování počtu kroků, vzdálenosti, tempa a času není třeba připojovat snímač nebo používat snímač v botě. Pokud však chcete využívat služby Nike+, samzořejmě musíte mít take čip do bot Nike+. Díky Bluetooth technologii vám však stačí koupit pouze čip, nemusíte kupovat take přijímač, jak tomu bylo v minulosti.

Cena a dostupnost
iPod nano se začne prodávat v České Republice v průběhu října letošního roku za cenu 4290Kč za 16GB model. Apple Shuffle je dostupný již dnes za cenu 1290Kč. Uvedené ceny jsou včetně DPH a všech dalších poplatků. Součástí balení jsou kromě nového kabelu pro nabíjení a synchronizaci také sluchátka Apple EarPods, která Apple rovněž představil na dnešní konferenci.

overview_lightning

Dnes nejčtenější

.