Zavřít reklamu

Komerční sdělení: Mobilní telefony již dávnou nejsou limitovány počtem megapixelů, ty se mnohdy shodují s hodnotami profesionálních zrcadlovek. V honě za co nejtenčím tělem však mobilním telefonům chybí to nejpodstatnější, kvalitní optika. Veškeré úpravy, efekty, přiblížení a vše další, je tak řešeno pouze pomocí software. Společnost iLens si je vědoma popularity mobilního telefonu iPhone jako fotoaparátu a proto přináší sérii objektivů, které jsou určeny nejen pro iPhone, ale také pro všechny ostatní mobilní telefony. Pojďme se podívat na recenzi trojice objektivů iLens, které si můžete zakoupit přímo zde (ČR) nebo zde (SR). Objektivy jsme vzali na mezinárodní leteckou show SIAF 2012, pojďte se podívat jak to dopadlo.

Instalace
Objektivy jsou díky kroužkům které se lepí přímo na tělo telefonu nebo tabletu určeny pro všechny přístroje s fotoaparátem. Kovový kroužek stačí nalepit na povrch smartphone nebo tabletu a okamžitě můžete používat objektivy Macro a Fish Eye. Pro použití teleobjektivu je nutné použít pouzdro, které je samozřejmě součástí balení. Z kroužků stačí odstranit fólii a nalepit je na povrch přístroje. Zde varuji ty, kteří používají nálepky Gelaskins. Kroužky drží skutečně dobře a společně s váhou objektivů se vám může stejně jako mě stát, že se Gelaskins začnou z přístroje odlepovat. Instalace je velice snadná a balení obsahuje šest kroužků pro uchycení objektivů, díky čemuž je možné používat iLens až na šesti různých zařízeních. Kovové kroužky jsou dostatečně tenké na to, abyste mohli iPhone dále používat v obalech, které zakrývají jeho záda.

Zpracování
Objektivy Macro a Fish Eye jsou zpracovány naprosto stejně a liší se pouze v použité optice, proto si dovolím popsat je dohromady. Objektiv je zpracován ze dvou částí, které je možné odšroubovat. Sklíčka jsou zasazena do hliníkového tubusu, který má světlejší barvu než hliník na počítačích Apple. Samozřejmostí u tohoto objektivu je popis na boční straně, gumová krytka, která skutečně kvalitně drží a magnet, jenž slouží kromě udržení objektivu na telefonu také k přichycení plíšku, který slouží nejen jako zadní krytka, ale také jako přívěšek, díky kterému můžete objektiv přichytit například na klíče.

Manipulace s objektivem je velice snadná a lze jej také pohodlně čistit. Zpracování objektivu je na první pohled velmi kvalitní. Na ten druhý, velmi blízký, by se daly vytknout detaily jako je neuzavřený kruh na magnetu. To již však zacházím opravdu do naprosto nepodstatných věcí, kterých si samozřejmě nevšimnete a rozhodně nijak neovlivní váš pohled na iLens. Použitý magnet je skutečně velmi kvalitní a není problém s tím, že by vám objektiv upadl ať již z mobilního telefonu nebo z klíčků, kde jej použijete jako přívěšek. Celkově jsem ze zpracování objektivu Macro a Fish Eye měl a stále ještě mám velmi dobrý pocit a jsem si jist, že jej budete mít také.

iLens

Teleobjektiv je svým tělem zcela jiný než předchozí dvojice. Více se tak podobá objektivům od zrcadlovek. Teleobjektiv iLens má pevně nastavené osmi násobné optické přiblížení. Je tedy jedno jak daleko je objekt který fotíte, přiblížení je vždy osmi násobné. Pomocí otáčení gumového kroužku na objektivu pouze ostříte, nikoli přibližujete. Stačí když si do hledáčku najdete objekt který chcete fotit a následně jej zaostříte pomocí objektivu. Ostření pomocí iPhone je však také možné, ovšem jen při určitých odchylkách. Objektiv je zpracován z plastu a samozřejmě obsahuje skleněné čočky. Plast se svým vzhledem blíží ke kovu, který se dle váhy objektivu také pravděpodobně nachází uvnitř. Součástí objektivu jsou samozřejmě gumové kryty na přední a zadní stranu. Díky váze a velikosti objektivu je nutné při jeho použití vložit iPhone do speciálního plastového pouzdra, ke kterému se objektiv našroubuje. Kryt drží na iPhone pevně a je možné jej používat i s přilepenými kroužky pro přichycení dvojice výše uvedených objektivů. Kvalita zpracování teleobjektivu je vzhledem k použitému plastu o něco nižší, než v případě dvojice hliníkových objektivů, i tak je však na poměrně vysoké úrovni.

Příslušenství
Kromě trojice objektivů dostanete v balení také příslušenství v podobě úchytných kroužků pro telefony a pro iPhone. Dále je zde pytlík pro objektivy, do které se však vejde pouze Macro a Fish Eye objektiv. Dále balení obsahuje stativ a hadřík na čištění. Bohužel jsem příslušenství příliš nepochopil a jeho zpracování neodpovídá nejen kvalitě objektivů, které jsou opravdu velmi dobře zpracovány, ale ani ceně. Za cenu, za kterou se objektivy prodávají bych v balení místo hadříku a pytlíku do kterého se vejdou dva ze tří objektivů očekával spíše krabičku nebo nějaké pouzdro, do které je možné bezpečně uložit všechny tři objektivy. Co se týká stativu, ten je primárně určen pro focení se zoomem, ovšem jeho stabilita a zpracování není na příliš vysoké úrovni. Příslušenství tedy berte spíše jako bonus, který sice dostanete, ale jeho použitelná hodnota není příliš vysoká. Škoda jen, že v balení není již zmíněné pouzdro. Naopak potěší český popis včetně návodu pro instalaci objektivů.

iLens zoom objektiv
Teleobjektiv iLens má pevně nastavené osmi násobné optické přiblížení. Je tedy jedno jak daleko je objekt který fotíte, přiblížení je vždy osmi násobné. Pomocí otáčení gumového kroužku na objektivu pouze ostříte, nikoli přibližujete. Stačí když si do hledáčku najdete objekt který chcete fotit a následně jej zaostříte pomocí objektivu. Ostření pomocí iPhone je však také možné, ovšem jen při určitých odchylkách. Ostření je možné od 4 metrů do nekonečna. Teleobjektiv svým výkonem skutečně překvapil a fotografie s jeho pomocí vypadají, jako byste byli k objektivu opravdu osmkrát blíže. Na letecké show SIAF 2012 na Sliači jsem testoval všechny tři objektivy. Největší využití našel zoom během předvádění letadel, kdy s jeho pomocí šlo pořídit skutečně kvalitní záběry a to nejen fotografie, ale zejména pak videa. Rozdíl mezi použitím teleobjektivu a jeho vynecháním nejlépe prezentují níže uvedení fotografie a video.

Používání objektivu je velice snadné a lze s ním bezproblémů zaostřit během dvou vteřin. Následně již jen stačí v případě že je objekt v pohybu doostřovat pomocí displeje telefonu. Samozřejěm je nutné pamatovat, že v případě použití již poměrně „velkého“ teleobjektivu, tedy velkého v porovnání s tělem iPhone, jsou záběry roztřesené. Používejte proto stativ nebo dbejte zvýšené opatrnosti během natáčení. U mě osobně najde právě teleobjektiv největší uplatnění a rozhodně se jej chystám využívat i v budoucnu, například při natáčení podobných záberů, jaké můžete vidět níže. Zkrátka to co dokáže tento objektiv nezvládne žádná aplikace ani jen simulovat, natož pak podat alespon z tisíciny podobný výsledek. Objektiv překvapí nejen svým přiblížením, ale také kvalitou pořízených fotografií a videa.

iLens-recenze-B52
iLens-B-52-recenze

iLens Fish Eye objektiv
Objektiv s názvem Fish Eye neboli rybí oko, vám umožní fotit v úhlu 180 stupňů. První na co je potřeba upozornit je fakt, že iLens obsahuje takzvané kruhové rybí oko, nikoli Full frame rybí oko. To znamená, že musíte počítat s tím, že je fotografie kulatá a její rohy jsou černé. Možná si říkáte, že existuje řada aplikací na iTunes App Store se stejným názvem. Věřte však, že tyto aplikace samozřejmě pouze upraví fotografii tak, aby simulovala rybí oko. Pravý smysl rybího oka však je mít co největší záběr v objektivu. Toho zkrátka dosáhnete pouze se speciálním objektivem. Jak můžete vidět na fotografii níže, rybí oko dokáže vyfotografovat o zhruba 40% více, než samotný fotoaparát v iPhone. Pokud chcete mít na jedné fotografii co největší záběr, využijte rybí oko. Výhoda spočívá v tom, že se nemusíte vzdálit od fotografovaného objektu, ale můžete ze stejné vzdálenosti vyfotografovat více.

Objektiv Fish Eye funguje skutečně kvalitně a dokáže vytvořit zajímavé záběry. Daň za ně je však jasná, díky tomu, že je fotografie zaoblená, nemůžete počítat s obrazem v rozích fotografie. To však není chyba iLens, ale základní vlastnost objektivu rybí oko. Upřímně mám raději kruhové rybí oko než Full Frame, ten totiž působí na fotografii opravdu zvláštně. Objektiv je stejně jako Macro objektiv pasivní a není možné s jeho pomocí ostřit, ostření tedy probíhá pomocí displeje mobilního telefonu stejně, jako když žádný objektiv nepoužíváte.

iLens
iLens-fish eye

iLens Macro 0,67 ojektiv
Samotný iPhone vyniká opravdu kvalitními makro fotografiemi. Pokud používáte iPhone bez jakéhokoli objektivu, můžete ostřit v úctyhodné blízkosti k objektu. Na druhou stranu strukturu křídel u vosy jako na fotografii níže nedokážete vyfotografovat. Makro objektiv iLens umožňuje fotografovat objekty ze vzdálenosti pouhých 7 milimetrů. Ostrou fotografii ze 7 milimetrů zkrátka s iPhonem bez objektivu nevyfotíte. Osobně jsem si před nasazením objektivu říkal, že iPhone přece dokáže fotit kvalitní makro fotografie a nedovedl jsme si ani představit, že může mobilní telefon pořídit ještě něco lepšího. S objektivem iLens Macro 0,67 to však možné je. Objektiv je stejně jako rybí oko pasivní a není možné s jeho pomocí ostřit, ostření tedy probíhá pomocí displeje mobilního telefonu stejně, jako když žádný objektiv nepoužíváte.

iLens-makro

Resumé
Objektivy fungují opravdu tak jak mají a výsledky vidíte sami na výše uvedených fotografiích. Magnetické kroužky pro uchycení objektivů dělají přesně to, na co jsou všichni uživatele Apple zvyklí, nadmíru usnadňují použití objektivů. Samozřejmě se dá vytknout příslušenství, které je zbytečné a naopak chybí kvalitní krabička na přenášení. Naopak mě mile překvapila změna focení při použití objektivů, fotografie nyní vypadají skutečně lépe a to ještě jednou podotýkám, že jsou všechny pořízeny na iPhone 4. Jediné co asi budete muset vyřešit je cena, přece jen je možné za tuto cenu koupit digitální kompaktní fotoaparát. iLens jsou k dispozici za cenu 2190Kč, respektive 79€ pro prvních 100 objednávek. Další zájemci pak za objektivy zaplatí 3450Kč, respektive 129€. Objektivy skutečně dodají focení na iPhone nový rozměr, navíc když uvážíte, že jen obyčejný obal na iPhone stojí kolem 1000Kč/40€, není cena 2190Kč/79€ až tak závratná.

  • iLens si můžete v ČR zakoupit s poštovným zdarma přímo zde.
  • iLens si můžete v SR zakoupit s poštovným zdarma přímo zde.
recenze-ilens

Dnes nejčtenější

.