Zavřít reklamu

Fotografie baterie pro nový iPhone 5 jsme vám již ukázali, nyní je však sehnal servis pro opravu iOS zařízení společnost iResQ, která zjistila několik zajímavostí. Vzhledem k tomu, že má iResQ k dispozici také tělo iPhone 5, osadil jej baterii, která bez problémů zapadá do šasi. Baterie je ve srovnání s baterií v iPhone 4s o něco málo delší, ale stejně široká i tlustá. Očekává se přitom, že nový iPhone bude alespoň o 15% tenčí než jeho předchůdce iPhone 4s. Mezi hlavní rozdíly v baterii iPhone 4 a toho, co většina serverů považuje za baterii pro iPhone 5 je kromě velikosti rozdíl také v kapacitě. Baterie pro iPhone 4s má parametry 3.7V a 5.3 Whr. Zatím co parametry baterie iPhone 5 jsou 3.8V a 5.45Whr. Konektor baterie na iPhone 5 je nejen odlišný od konektoru iPhone 4s, ale dokonce je umístěn na druhé straně.

Jak jsme již dříve uvedli, kapacitní rozdíl mezi baterií v iPhone 4s a iPhone 5 nebude nikterak zázračný. Zatím co baterie v iPhone 4s disponuje kapacitou 1430mAh, baterie určena pro iPhone 5 má kapacitu 1440mAh. Přesto lze předpokládat výrazné zvýšení výdrže baterie v novém iPhone díky novým, energeticky méně náročným součástkám. Na to proč bude iPhone 5 pravděpodobně výrazně energeticky úspornější než iPhone 4s se můžete podívat v tomto článku nebo přímo zde pod fotografií.

iphone-5-with-battery-1

Čip s 32nm technologií
Brian Caulfield, analytik magazínu Forbes a jeden z klíčových redaktorů tohoto prestižního magazínu se podrobně zaměřil na to, co může Apple v iPhone 5 použít a proč to udělá. Pro Apple bylo vyčkání s novým modelem velice chytré, v minulém roce totiž zkrátka neměl nový iPhone co výrazného přinést a Apple použil nejvýkonnější procesor, který byl s ohledem na velikost přístroje Samsung schopen vyrobit. Dnes je však již situace zcela jiná a Samsung má k dispozici čip Exynos, který obsahuje čtyři jádra a vyrábí se pomocí 32 nanometrové technologie. Důvod proč Apple v případě 5. generace svého mobilního telefonu představil “pouze” iPhone 4s byl právě mobilní procesor Apple A5, který byl v dané době jediným procesorem, jenž byl Samsung schopný vyrobit a vešel se do iPhone.

Apple podle Briana skutečně s velkou pravděpodobností použije čip Samsung Exynos s 32 nanometrovou technologií výroby. Právě 32 nm technologie zaručí nejen výrazný nárůst výkonu, ale především zcela jiný poměr mezi výkonem a spotřebou, než který nabízí Apple A5 procesor. I kdyby Apple využil procesor jiného výrobce než je Samsung, v každém případě by podle Briana využil technologie, která bude menší než 45nanometrů, pomocí které se vyrábí současné čipy pro iPhone, iPad a iPod touch. To povede k zvýšení výkonu a zejména k lepšímu poměru mezi výkonem a spotřebou.

iphone-5-battery-front

4G LTE s 28nm technologií
Když Apple přinesl v iPad 3. generace podporu 4G LTE sítí, byla tato novinka vykoupena nižší výdrží baterie. V době kdy přišel Apple iPad 3 na trh byla jediná možnost jak tabletu zajistit podporu 3G i 4G LTE síti, umístit do jeho těla dva samostatné modemy. Jeden modem dokázal přijímat 3G síť, EDGE, GPRS a druhý modem zajišťoval připojení k 4G LTE síti. V době příchodu iPad 3. generace totiž neexistoval modem, který by dokázal kombinovat příjem signálu z obou sítí. Nyní již však není potřeba ztrácet výdrž baterie, Samsung Galaxy S III totiž jako jeden z prvních telefonů nabízí čip Snapdragon MDM9615 z dílny Qualcomm, který dokáže kombinovat obě připojení. Nový čip Snapdragon se navíc vyrábí 28nm technologií, což vede k dalšímu snížení spotřeby. Čip Qualcomm Snapdragon je samozřejmě k dispozici také pro Apple, který nemá důvod jej v novém iPhone 5 nepoužít.

Jak bude nový iPhone 5 vypadat vám dnes ještě říct neumíme, že bude zatraceně rychlý a bude mít větší výdrž baterie nebo budou minimálně jeho hlavní součásti energeticky úspornější než ty u iPhone 4S však již víme se stoprocentní jistotou. Výše uvedené technologie totiž Apple použije, neexistuje totiž žádný důvod proč by to neměl udělat. Jedná se o dostupné a v současné době nejlepší technologie, jak vyrobit výkonný, cenově dostupný a energeticky nenáročný mobilní telefon. Nový čip v kombinaci se čtyř jádrovým procesorem zajistí nejen rychlost samotného telefonu, ale také jeho rychlost při připojení k síti internet.

iphone-5-battery-back

Dnes nejčtenější

.