Zavřít reklamu

Bruce Willis, ten který by chtěl alespoň jednou zažít z*****ý Vánoce, tentokrát vyrazil do boje se společností Apple Inc. Technologický gigant který před pár dny vysoudil miliardu amerických dolarů nad dalším gigantem společností Samsung, podle Willise porušuje jeho práva. Herce rozčílil fakt, že nemůže přenechat svoji rozsáhlou kolekci hudby stažené z internetového online obchodu iTunes Store svým dcerám, proto že to neumožňují obchodní podmínky společnosti Apple, týkající se iTunes Store.

Herec utratil v posledních letech na iTunes Store tisíce amerických dolarů, za které si koupil hudební nahrávky. Problém nastal ve chvíli, kdy začal řešit přenechání hudební kolekce svým dcerám. V případě úmrtí by totiž hudbu neměl dle obchodních podmínek Apple nikdo používat. Hudba koupena z iTunes Store totiž není fyzicky vaše, platíte si pouze celoživotní možnost jejího používání pro soukromé účely, problém je, že se jedná o používání pouze vaší osobou a ve vašem životě. Bruce Willis se tedy v současné době s týmem právníků připravuje na žalobu společnosti Apple a vymýšlí vhodnou strategii. Willisův právní zástupce Chris Walton sdělil britskému listu Daily Mail: „Víc a víc lidí si po letech uvědomí, že všechny ty skladby a knihy, které si koupili, jim doopravdy nepatří“. „Přitom je přirozené, že je budou chtít odkázat svým milovaným“.

y0mdz

Je otázkou, zda se nad tématem zamýšlet nebo se jen pousmát. To, že si nekupujete fyzicky hudbu, knihy a aplikace, je jasně napsané ve smluvních podmínkách Apple iTunes Store. Pokud s nimi souhlasíte, jen těžko soud uzná, že v nich Apple dělá něco co by neměl. Podmínky mluví naprosto jasně. I přesto je však nepravděpodobné, že když zemřete a přenecháte před smrtí v dědictví své přístupové údaje pro iTunes Store dědicům, bude jim Apple bránit v dalším používání staženého obsahu. Dokonce i v případě Bruce Willise, jehož úmrtí obletí celý svět, je velmi nepravděpodobné, že by Apple blokoval jeho účet. V podstatě stačilo, kdyby si Bruce Willis přečetl náš článek Na iTunes App Store si nekupujete aplikace, ale licence pro jejich užívání, což je velký rozdíl.

UPDATE: Manželka Bruce Willise na Twitteru uvedla, že se informace nezakládají na pravdě.

Jak fungují licenční podmínky iTunes Store?
Smluvní podmínky služby iTunes App Store, tedy těch několik stran textu, které se čas od času objeví při přihlášení do App Store, pravděpodobně nečte téměř nikdo. Otázkou tedy je, zda může vývojář omezit uživatelům používání aplikace, za kterou zaplatili poplatek za stažení.

Bohužel to možné je. Licenční podmínky iTunes App Store totiž říkají, že se licence k jednotlivým aplikacím a hrám řídí výhradně licenčními podmínkami vývojářů, které jsou sepsané v sekci FAQ. Pokud zde nejsou uvedeny žádné licenční podmínky, pak se licence řídí následovně. Zaplacení poplatku za stažení aplikace se nestáváte jejím majitelem, ale platíte v podstatě za pronájem aplikace a za možnost používat její obsah v rámci licenčních podmínek. Podmínky říkají, že zaplacením poplatku získává uživatel osobní, omezenou, nevýhradní a nepřenosnou licenci na používání aplikace, která začíná dnem, kdy uživatel aplikaci koupil a končí dnem do kterého licence platí nebo dnem, kdy vývojář ukončí licenci. Výše uvedené informace poskytl pro server The Verge odborník na autorské právo, profesor Bruce Gordon.

Když to tedy vezmeme doslovně, neplatíte za aplikaci a nejste jejím majitelem, ale získáváte licenci, která vás opravňuje používat aplikaci, nikdo však negarantuje do kdy a jak dlouho. Vývojáři mohou do svých vlastních licenčních podmínek zařadit nějaké garance toho, do kdy je obsah k dispozici nebo po jaké době jej mohou omezit, pokud to však neudělají řídí se licenční podmínky licencí iTunes App Store.

Právě toto je důvod k tomu, že například naše vydavatelství se kterým úzce spolupracujeme, Lidové noviny ve kterých můžete denně nalézt naše články z LsA, mají upravené licenční podmínky a garantují předplatitelům, že budou poskytovat obsah ve stejné míře jako doposud minimálně další dva roky. Samozřejmě se nemusíte obávat a zaběhlí vývojáři nebo vydavatelství samozřejmě nemají potřebu využívat licenční podmínky k lákání financí od klientů. Ovšem například v době kdy by EA zkrachovalo, nemáte právo od společnosti vymáhat částku, za kterou jste koupili aplikaci, jenž nadále nefunguje.

*Zdroj: telegraph.co.uk

Dnes nejčtenější

.