Zavřít reklamu

Na populárnom serveri PhAndroid, ktorý je venovaný fanúšikom mobilného operačného systému od spoločnosti Google, sa objavil tesne po oznámení výsledku súdneho sporu medzi Apple a Samsungom veľmi zaujímavý článok, ktorý kladie čitateľom otázku, či porážka nebola pre juhokórejského giganta jednou z najlepších a najdrahších reklamných kampaní v histórii. Je to skutočne na zamyslenie, pretože hneď na to ako Samsung svoj spor prehral, takmer všetky svetové média priniesli medzi verejnosť informáciu, že kórejský výrobca elektroniky musí zaplatiť kalifornskému Applu pokutu vo výške až 1,05 miliardy dolárov za to, že prináša svojím zákazníkom takmer identické produkty ako spoločnosť z Cupertina.

Jedným z najlepších príkladov ako reagovala verejnosť na túto informáciu, sú situácie, ktoré sa odohraliv kaviarni Sturbucks a ich svedkom bol aj Enrique Gutierrez, programátor webových stránok z americkej firmy Digithrive. Prvá diskusia medzi dvomi kamarátmi, ktorú Enrique uverejnil na jednej zo sociálnych sietí bola nasledovná:

  • Kamarát 1: “Počkať, to oni akože tvrdia, že Samsung je rovnaký ako Apple?”
  • Kamarát 2: “Presne. Núti ma to rozmýšľať dvakrát viac o tom, ako veľa som zaplatil za svoj MacBook…”
  • Kamarát 1: “Naozaj…”

Za približne desať minút, čítal v tej istej kaviarni rovnaké noviny aj manželský pár:

  • On: “iPad od Samsungu je rovnaký ako iPad od Apple, a koľko som to zaň zaplatil?! Zlato, ja som ti vravel, že sú zlodeji…”, povedal hneď, ako na svojom iPhone našiel tablet od Samsungu.
  • Ona: ”Oh, wow!”, povedala po pohľade na displej iPhone-u, “…je o dosť lacnejší, myslíš, že ten náš môžme vrátiť?”
  • Enrique: Vtedy som na stôl vytiahol môj notebook Samsung QX410 a začal som ho zapínať a pripájať ku sieti, keď zrazu ten chlap stál nado mnou: “Prepáč, nebude ti vadiť, ak sa ťa na niečo spýtam? Koľko si zaplatil za tvoj Samsung notebook?”
  • Enrique: “Oh, jasné, že nie, stál 700 dolárov,” odpovedal som mu.Videl som, ako jeho tvárou prešiel šok, ale ozajstný. Pozrel sa na mňa tvárou bez výrazu a po chvíli, čo na mňa civel, sa spýtal: “Môžem si ho prezrieť?!”Ja som súhlasil a ukázal som mu na notebooku niekoľko vecí. Mal pripomienky ku Windowsu 7, tak som otvoril virtuálne okno s OS/X. Ako sa náš rozhovor o notebooku blížil ku koncu, bol odhodlaný nakopať všetkých v Apple do zadku. Aspoň podľa mňa.

apple_samsung1

Treba upozorniť, že všetky tieto informácie sú poskytnuté fanúšikmi operačného systému Android a značky Samsung. Preto si dovolím na túto tému vyjadriť svoj vlastný názor, nie len z pohľadu fanúšika značky Apple či technického nadšenca, ale aj z pohľadu bežného človeka a užívateľa.

Na úvod začnem s históriou oboch značiek, v ktorej si kalifornská spoločnosť postupom času vybudovala povesť drahých, avšak kvalitných zariadení, za ktoré je zákazník ochotný zaplatiť. Výrobky s jablčným logom patria hlavne dizajnom a kvalitou použitých materiálov medzi špičku. Na druhú stranu, juhokórejský Samsung sa snaží už od začiatku prinášať svojím užívateľom cenovo čo najdostupnejšie produkty. Avšak nižšia cena sa musí niekde prejaviť a v tomto prípade sú to práve materiály na povrchu zariadenia, konkrétne sa jedná o lacno pôsobiaci plastový vzhľad.

Čo sa týka použitého hardvéru, dá sa povedať že kvalita je pri oboch značkách vyrovnaná. Veď čispety Apple A4, A5, A5X a displeje pre iOS zariadenia, sú vyrábané samotným Samsungom. V prípade že porovnáme výkonnejšie tablety a smartfóny od juhokórejského giganta s modelmi iPhone či iPad, budú výpočtové výkony približne rovnaké a v prípade Galaxy S III dokonca ešte vyššie, než v súčasnosti ponúka posledná generácia iPhonu.

Najdôležitejším rozdielom medzi oboma značkami je však operačný systém, vďaka ktorému vedia jednotlivé zariadenia svoje dispozičné predpoklady využiť. A práve na to zabudli ľudia, ktorý sa v kaviarni Sturbucks rozprávali. Apple má totiž pre každý jeden svoj produkt presne navrhnutý operačný systém s názvom iOS, ktorý je vďaka tomu mimoriadne vyladený, stabilný, bezpečný a rýchly. Dokáže totiž využiť výkon iOS zariadení na maximum. V porovnaní s univerzálnym Androidom od spoločnosti Google, je to obrovská výhoda, pretože ten musí byť kompatibilný s obrovským množstvom rôznych zariadení. Tým pádom vo väčšine prípadov vyťažuje výkonovo slabšie produkty a nedostatočne využíva výkon najmodernejších viacjadrových procesorov. Nesmieme zabudnúť ani na pravidelné aktualizácie, v ktorých platforma iOS určite vedie.

Resumé
Osobne sa mi preto príde vždy veľmi humorné, keď vidím v niektorých článkoch text, že väčšina bežných ľudí s dostatočnými finančnými prostriedkami si kúpi produkt s jablčným logom, pretože je to Apple, majú ho aj ostatný a keby patrili medzi technicky zdatnejších vedeli by, že napríklad u Samsungu by našli rovnako výkonný produkt minimálne o polovicu lacnejší. Áno majú pravdu, našli by ste ho a v budúcnosti aj nájdete, avšak za cenu toho že bude vyrobený z lacného plastu, bude bežať pod nevyladeným a deravým operačným systémom s nepravidelnými aktualizáciami a bude disponovať neuveriteľným výkonom, ktorý však nikdy naplno nevyužijete, pretože ručnou brzdou bude stále platforma Andorid. Týmto článkom som nechcel v žiadnom prípade kritizovať či podceňovať produkty od Samsungu alebo platformu Android, len poukázať na to, za ktoré prednosti sú a aj vždy budú, užívatelia značky Apple ochotný priplatiť.

*Zdroj: mojandroid.skphandroid.comEnrique Gutierrez Google+

Dnes nejčtenější

.