Zavřít reklamu

Keď Apple prezentoval Springboard / Launchpad ako súčasť systému Mac OS X 10.7 Lion, potešil som sa a dúfal, že niečo takéto sa objaví aj na Windows. Keďže vyhľadávanie aplikácii v Štart Menu je zdĺhavé a častokrát nenájde to, čo by ste našli behom 10 sekúnd, rozhodol som sa prehľadať internet a nájsť klon tejto skvelej utility. Po asi mesiaci hľadania som objavil na DeviantArt aplikáciu menom WinLaunch, ktorá ma upútala svojou detailnosťou a spracovaním. Rozhodol som sa teda program stiahnuť a tým pádom po pár mesiacoch používania otestovať.

Prvé spustenie
Po stiahnutí bola na výber 64- a 32-bitová verzia. Keďže používam 64-bitovú verziu Windows 7, extrahoval som súbory aplikácie do náhodnej zložky v dokumentoch. Po spustení sa zobrazil tutorial a následne aplikácia samotná. WinLaunch vrámci úvodného nastavenia ponúkne na výber z troch verzii vzhľadu – Aero, Lion Blur a Žiadny blur. Za najlepší považujem Lion, v ktorom sa pozadie plochy rozmaže presne tak, ako na OS X a navyše zakryje všetky ikonky. Do aplikácie si však treba pridať ikony samostatne – Pretiahnutím ich do celého, prípadne zmenšeného okna (Stlačte F). Toto pridávanie sprevádza animácia príletu. V dolnom rohu aplikácie sa však nachádza ikona (+), ktorá môže byť známa predovšetkým ľuďom, ktorí sa aspoň raz stretli s Dashboardom, resp. Mission Control. Táto ikona v prípade WinLaunch reprezentuje možnosti programu, po poradí Nastavenia, Úpravy a Koniec.

Nastavenia, Úpravy
Prvá položka – Nastavenia – obsahuje veľmi komplexné možnosti vzhľadu, či ovládania. Už len možnosť samostatného spustenia programu Vám dá na výber používať HotCorners, Synaptics (Touchpady s podporou multi-touch) alebo klávesové skratky. Osobne preferujem aktiváciu v ľavom hornom rohu obrazovky, no ani dotyk troch prstov na touchpade nie je na zahodenie. Pohybovať sa po stranách je možné buď dvomi prstami alebo kolečkom myši. V tomto prípade u mňa vyhrávajú práve prsty. Aplikácia navyše podporuje dotykové obrazovky a tak je možné ju používať aj na prichádzajúcom tablete Microsoft Surface.

Nastavenia vzhľadu sú na nezávislú aplikáciu ohromné. Zmeniť môžete prakticky čokoľvek, od veľkosti písma či ikon, cez panoramatické pozadia až po možnosť vytvorenia si vlastného prekladu! Aplikácia však vyzerá úchvatne v akomkoľvek stave, najmä ak sa Vám páči. Druhá položka – Úpravy – slúži na úpravu detailov ikon. K zmene údajov sa dostanete klepnutím na toto tlačítko a následné klepnutie na ikonu, ktorú hodláte upraviť. Okrem možnosti zmeny názvu a cesty k súboru je tu taktiež možnosť zmeniť ikonu samotnú, stačí si len vybrať ľubovoľný .ico súbor alebo najlepšie transparentné PNG.

winlaunch-Aero

Praktické využívanie, verdikt
WinLaunch je dizajnovo špičkou vo svojom obore, no aj napriek tomu má svoje chyby. Po dlhšej nečinnosti či dlhšom používaní sa môže stať, že bude program sekať, čo som si všimol najmä pri otváraní zložiek (vzhľad „Folder“ je identický s tým na iOS a OS X) alebo aj jeho spúšťaní, ktoré niekedy trvá aj 10 sekúnd. To je ale väčšinou spôsobené väčším množstvom spustených programov a časom, ktorý ovplyvňuje v neposlednom rade aj stav hardwaru. Vytváranie zložiek je tu podobné tomu na iOS –  Podržaním ikony a následným presunutím na ďalšiu vytvoríte zložku, ktorej môžete kedykoľvek zmeniť názov. Najlepšie hneď, keďže základný názov znie „NewFolder“. Aplikácia je stále v beta fázi, aktuálne v 0.4.6.0, pričom sa jej autor poteší za podporu pomocou PayPal. Nič to však nemení na vydávaní updatov, pretože tie sa raz za čas naskytnú.

  • WinLaunch si môžete stiahnuť zadarmo tu.
winlauch-Folder
winlaunch

Dnes nejčtenější

.