Zavřít reklamu

Několik měsíců se táhnoucí proces Apple a Samsungu již zřejmě nudí každého fanouška ať jedné nebo druhé společnosti. V krátkosti tedy uvedeme jen tolik, že Apple dnes předvolal svého posledního svědka CPA Terryho Musika. Jedná se o účetního, který pracuje také jako auditor. Apple jej předvolal kvůli tomu, aby vyčíslil škodu, které společnosti vznikla poručením patentů. Terry na základě výpočtů určil, že Apple přišel kvůli porušení patentů o dva miliony iPhonů a iPadů, které by prodal, kdyby se patenty neporušily.

Znamená to tedy, že se jedná o přístroje, které by si zákazníci pravděpodobně koupili právě kvůli tomu, že nabízejí oproti Samsungu a něco navíc, tím něčím jsou právě patentované funkce, které měl Samsung zneužít. Zákazníci tak něměli motivaci si koupit výrobek Apple tak výraznou, jaká by byla, kdyby Samsung nezneužil patenty. Apple dále k této částce připočetl částku, kterou by získal v momentě, kdy by Samsung platil již zmíněné licenční poplatky. Upřímně nejsem právník, ale mám pocit, že kdyby Applu Samsung platil zmíněné licenční poplatky, přišel by Apple o ony dva miliony přístrojů stejně. Nechápu tedy proč účetní tyto čísla sečetl. Ať již tak či onak, vyčíslil účetní Terry Musika částku o kterou Apple přišel na 488,8 milionů dolarů, tedy zhruba 10 miliard korun.

Apple však k tomu o co sám přišel přičetl také to, o co se Samsung obohatil. Když Terry Musika vzal výše uvedených 488,8 milionů dolarů a připočetl k nim zisk 2,241 miliardy dolarů mobilní sekce Samsungu za období kdy porušuje patenty, došel k tomu, že Apple požaduje od Samsungu jako odškodné částku přesahující 2,5 miliardy amerických dolarů.

Untitled

*Zdroj: 9to5mac.com

Dnes nejčtenější

.