Zavřít reklamu

Beta testeři iOS 6.0 již stihli informovat o tom, že teprve před hodinou vydaný operační systém iOS 6 Beta 4 neobsahuje aplikaci YouTube, která je součástí iOS již od jeho první verze. Rozruchu který se okamžitě začal šířit  internetem si samozřejmě všiml také Apple a vydal tak prostřednictvím magazínů The Verge oficiální prohlášení. Apple oficiálně oznámil: „Naše licence k YouTube aplikaci v iOS skončila. Zákazníci mohou využívat YouTube v prohlížeči Safari a společnost Google pracuje na nové YouTube aplikace, která bude dostupná na iTunes App Store.“

Vzhledem k tomu, že se Apple do poslední chvíle nepochlubil s tím, že se blíží konec licence aplikace YouTube, je patrné, že se snažil do posledního okamžiku s Googlem dohodnout. Google tak patrně zareagoval na to, že Apple již nadále nebude v iOS 6 a dalších verzích operačního systému pro mobilní telefony iPhone, tablety iPad a multimediální přehrávače iPod touch využívat mapy Google. Aplikace YouTube však nepatřila zrovna mezi nejdokonalejší součásti operačního systému iOS. Aplikace například neumožnovala zjistit hodnocení jednotlivých videí a neumožnovala provádět mnoho nastavení vlastních kanálů a videí.

Aplikace tak sloužila skutečně pouze k prohlížení videa, což však bohatě zvládá také mobilní verze Safari, která je v iOS přeinstalována. Pokud v iOS 6 beta 3 a starších spustíte video v Safari, automaticky se zavře okno Safari a spustí se aplikace YouTube a to i v případě, kdy se chcete skutečně pouze podívat na krátké video. Opětovné spuštění Safari je tak pro většinu uživatelů spíše na obtíž.

Engadget dodává
Podle tvrzení magazínu Engadget společnost Apple neodstraní přehrávač YouTube z iOS 5 a starších operačních systémů. Potvrzují to zdroje Engadgetu s tím, že licenční podmínky Google zřejmě umožňují zachovat YouTube v starších operačních systémech.

ios_6_beta_4_no_youtube

*Screenshot: Elijah Walsh pro Macrumors.com

Dnes nejčtenější

.