Zavřít reklamu

Apple si je svou bezpečností iOS zařízení natolik jistý až to není hezké. Alespoň tak se dá shrnout reakce Applu na žádost společnosti Kaspersky, která chtěla vytvořit antivirový program pro iOS. Zástupci Kaspersky oslovili Apple s tím, že chtějí vytvořit antivirový program pro iOS zařízení a tím pádem žádají přístup do zdrojových kódů operačního systému iOS. Ať se vám to zdá jakkoli zvláštní, věřte že se jedná o běžnou praxi a světově známé antivirové společnosti mají standardně přístup do zdrojových kódů operačních systémů. Zástupci společnosti Apple však kupodivu žádost zamítli s tím, že si antivirus pro iOS nepřejí.

Základatel společnosti a bývalý veleúspěšný hacker Eugene Kaspersky se nechal slyšet: „Jsme zklamáni z přístupu Apple. Je jen otázkou času kdy se hackeři zaměří na operační systém iOS a vytvoří virus. My jako bezpečnostní společnost nejsme schopni skutečně zabezpečit iOS zařízení (bez přístupu a podpory Applu). To bude pro Apple znamenat katastrofu v momentě, kdy hackeři vytvoří viry nebo malware pro iOS. O tom že se to stane jsme přesvědčený.“

Je nutné podotknout, že pan Eugene Kaspersky je skutečně jedním z pěti nejrespektovanějších světových odborníků na počítačovou bezpečnost. Kaspersky dále vysvětluje že problém spočívá v nepřipravenosti Apple. Podle Eugena je na tom mnohem lépe Android, který sice nemá až tak vysoká bezpečnostní pravidla při schvalování aplikací do Google Play, ovšem na druhou stranu je Google na příchod viru připraven a může se okamžitě bránit. V momentě kdy se však do iTunes App Store nebo na internet dostane skutečný virust (což se již trojskému koni v minulých dnech povedlo), nebude mít Apple žádnou možnost jak se bránit.

Eugene-Kaspersky

Kaspersky dále upozorňuje na to, že Apple sice v minulosti nebyl ohrožen viry. Ovšem zde se bavíme o jeho počítačích s operačním systémem Mac. Apple zaujímal v minulosti zhruba 4% všech počítačů na světě. Pokud chráníme počítače, funguje to v podstatě jako očkování u lidí. Nemusíme mít chráněno 100% populace, stačí když je imunní jen 90-95% populace a pandemie zkrátka nevypukne. To stejné se týkalo počítačů Mac, ty totiž tvořili pouze 4% všech počítačů. Pro hackery nemělo žádný význam infikovat počítače Mac. U iOS je však situace zcela jiná a Apple se musí připravit na to, že je pro hackery iOS v současné době nejzajímavějším operačním systémem pro mobilní telefony. Google umožnil Kaspersky přístup k informacím o operačním systému, tak jak je to běžné, ovšem Apple toto odmítl. Proto když se začne objevovat infekce na Androidu, mohou se vývojáři začít okamžitě bránit a zachytit vše již ve velmi raném stádiu. Problém je že Apple nebude mít žádné nástroje, aby to mohl udělat. Kaspersky připouští že Android je méně bezpečný než iOS, ovšem alespoň nabízí vývojářům možnost vyvíjet bezpečnostní software. Pokud zasáhne virus iOS, bude to mít pro Apple fatální následky.

*Zdroj: theregister.co.uk

Související články


Dnes nejčtenější

.