Zavřít reklamu

Pokud jste profesionální grafik nebo filmař, zřejmě vám následující článek příliš neřekne a ke kalibraci displeje samozřejmě používáte sondu. Všem ostatním však bude bohatě stačit, když si nakalibrují displej pomocí System Preferences. I když se Apple snaží používat komponenty od kvalitních výrobců, může se stát a také se stává, že každý displej svítí trošičku jinak. Respektive každý displej může mít jinou barevnost, případně jiný kontrast a jas. Apple používá pro své počítače MacBook Pro LCD panely od společností Samsung a LG. Zatím co Samsung je jako nový většinou nastaven správně, ovšem u LG se barvy mírně rozchází a někteří uživatele dokonce hlásí, že mají displej rozostřen. Ve výsledku je však dobré každý monitor jednou za čas kalibrovat, díky čemuž zajistíte reálné podání barev, ostrost a adekvátní poměr jasu a kontrastu.

Konfigurace nového barevného profilu je velice snadná a nemusíte se bát, že byste si rozhodili stávající profil. Během nastavování se na displej dívejte ze stejné pozice, z jaké jej běžně sledujete. Jas displeje nastavte pomocí kláves F1/F2 na maximum.

  1. Otevřete System Preferences – Displays – Color.
  2. Na záložce Color vyberte barevný profil který používáte (ten nad čarou).
  3. Zvolte Calibrate.
  4. Zapněte možnost Expert mode.
  5. Postupujte dle pokynů na obrazovce, snažte se na displej dívat skutečně tak, jak jej běžně sledujete.
  6. Nakalibrujte displej a uložte barevný profil jako nový s vašim vlastním názvem.
  7. Označením profilu jej začnete používat.

Obecně lze doporučit provádět kalibraci jednou ročně, jelikož displej se pochopitelně vysvěcuje a je tak potřeba brát v úvahu hardwarové změny, které vůči profilu jenž jste vytvořili nastávají.

Dnes nejčtenější

.