Zavřít reklamu

Apple se snaží dělat své produkty co nejvíce energeticky úsporné. To samozřejmě platí nejen o počítačích Mac, ale také přenosných iOS zařízeních.  Běžný člověk nabíjí iPad průměrně každý druhý den. Pokud nabíjíte iPad takříkajíc obden, spotřebuje iPad během jednoho roku, tedy během 182 nabití zhruba 12 kWh. Výsledek spotřebované energie předložil Electric Power Research Institute v Palo Alto, který se zaměřil na zjištění roční spotřeby elektrické energie iPadu, který bude jeho uživatel nabíjet každý druhý den.

Výsledek platí pro všechny tři modely iPadu, ty totiž při ročním provozu spotřebují 12 kWh eklektické energie. Pro zajímavost uvedeme, že například průměrný 42“ plazmový televizor spotřebuje za rok zhruba 358 kWh. Společnost ČEZ  v letošním roce účtuje v ČR cenu 4,83Kč za 1 kWh elektrické energie. To znamená, že roční provoz iPadu vás vyjde na 58Kč.  Pro porovnání provoz již zmíněné plazmy pak vyjde běžnou rodinu na částku 1730Kč. Pokud se tedy strachujete o účty za elektřinu způsobené nabíjením iPadu, můžete být v klidu.

Náklady se samozřejmě mohou lišit v řádu korun v závislosti na tom, jakého dodavatele elektrické energie používáte. ČEZ je však nejrozšířenějším dodavatelem v ČR a ceny ostatních dodavatelů se v ročním měřítku nabíjení iPadu liší o koruny. Je navíc potřeba vzít v potaz fakt, že u mnoha uživatelů iPadu výrazně klesla potřeba používat běžný počítač. Základní práci nebo surfování po internetu totiž bez problémů zvládají přímo na iPadu, bez nutnosti použít počítač, jehož spotřeba je řádově jinde.

iPhone spotřebuje ročně 2,2 kWh
Electric Power Research Institute v Palo Alto se samozřejmě zaměřil také na nabíjení iPhone. Jako výchozí model zvolil iPhone 3G, který při denním nabíjení spotřebuje ročně 2,2 kWh elektrické energie. To při ceně 4,83Kč za 1 kWh vychází na částku 10Kč a šedesát haléřů. U nabíjení iPhone 4, respektive iPhone 4s bychom pak měli mluvit o spotřebě zhruba 2,5 – 2,7 kWh při ročním denním nabíjení. Provoz iPhone 4s tedy uživatele stojí v ČR ročně 12Kč.

Pokud tedy manželka nebo v případě mladších čtenářů maminka nadává, že máte své iOS zařízení neustále na nabíječce, můžete je v klidu uklidnit, i kdyby totiž sledovala pouze Ordinaci v Růžové Zahradě, ročně vás to stojí víc, než nabíjení iPadu a iPhone. Provoz iPhone a iPAdu navíc dokáže nahradit velmi neefektivní elektrická zařízení. Prohlížení LsA na Macu vás totiž stojí mnohonásobně více, než stejná činnost na iPadu nebo iPhone.

Související články


Dnes nejčtenější

.