Zavřít reklamu

Když jsem se seznámil s Applem, nebyl to výrobce mobilních telefonů ani tabletů, byl to zkrátka Apple. Společnost která dělala nejlepší  počítač na světě, společnost jejíž počítače si kupovali profesionálové a zbytek světa po jejích produktech toužil. Pro mě osobně byl Apple nejlepší v době o něco novější, kdy jasně dělil své produkty na profesionální a produkty pro běžné uživatele. Nevím jestli si pamatujete počítače PowerBook, pro mě osobně byl PowerBook G4 Titanum první notebook od Apple, ale také počítač který již nikdo nikdy nepřekoná. Tento názor sdílí většina majitelů PowerBooků Titanum.

I když tento článek píši již na svém MacBook Pro 15“ i7 v nejvyšší konfiguraci s Kingston PnP 8GB 1866Mhz RAM a SSD diskem Kingston HyperX 250GB, není to ono. PowerBook byla zkrátka na svou dobu taková pecka, že ostatní počítače byli spíš kalkulačky. Abych se ale dostal k meritum věci. PowerBook G4 byl profesionální počítač, který si kupovali pouze lidé, jenž přesně věděli co s ním budou dělat, zkrátka profesionálové. Ještě dodám, že já jsem si jej pořídil za 10 000Kč až jako bazarový stroj. Pokud jste si koupili PowerBook nebo PowerMac, zkrátka jste si koupili profesionální počítač a Apple k vám také tak přistupoval. Nebál se vzít si za notebook 100 000Kč, protože věděl, že pro vás je Apple PowerBook něco jako monopost pro jezdce F1.

Na druhou stranu však v té době již Steve Jobs věděl, že je potřeba prodávat. Kromě iPodů tak přišel ještě s jednou věcí, s počítači eMac a iBook. V té době ono označení iBook a eMac znamenalo počítač pro běžné uživatele. V USA se iBook zažil jako typický školní počítač, který byl zkrátka plastový (předchůdce bývalého MacBook White) a stál ještě jakž takž rozumné peníze. Pokud jste chtěli profesionální stroj, koupili jste si PowerBook, pokud jste byli studenti, koupili jste si iBook. Dokonce i eMac a později iMac (lampička) vznikl jako verze stolního počítače pro běžné uživatele. Nikdo přece nemohl chtít po normální rodině platit 120 000Kč za PowerMac a dalších 40 000Kč za Apple Display. Proto společnost Apple představila eMac, rodinný počítač pro běžné uživatele.

PowerBook G4

Nyní s příchodem MacBook Pro Retina ve mě alespoň do doby než Apple doplní kompletní řadu všech svých počítačů na modely s Retina displeji svitla naděje, že se Apple opět dostává tam, kde mu bylo nejlépe. Do role společnosti, která dělá profesionální počítač MacBook Pro Retina za 60 000Kč, ale zároveň prodává za 25 000Kč MacBook Air pro studenty. Osobně si myslím, že by se věci jako je Retina display, nový typ chlazení nebo revoluční způsob umístění reproduktorů a mikrofonů neměli objevit v běžných počítačích Mac, ale Apple by je měl striktně dodávat pouze do modelů, které jsou určeny profesionálním uživatelům. V posledních letech, respektive od zrušení modelu MacBook White mám totiž neustále pocit, že Apple hledá kompromis mezi opravdu kvalitním profesionálním počítačem a cenou, která dokáže uspokojit běžného uživatele.

A tak alespoň na pár měsíců, než bude mít rozlišení 2880×1800 pixelů každý student, mám opět pocit že se Apple vrátil tam, kde jsem jej miloval, do doby kdy dokázal nabídnout nejlepší technologie profesionálním uživatelům, ale zároveň dokázal uspokojit běžné uživatele. Doufám, že se technologie MacBook Pro Retina dostanou do ostatních Maců za co nejdelší dobu, aby mi ten pocit vydržel.

mpb_retinadisplay2

Dnes nejčtenější

.