Zavřít reklamu

Apple získal patent na design svého MacBook Air. Ten je však tak obecný, že Apple opravňuje zažalovat jakéhokoli výrobce ultrabooků, který používá podobný design jako Apple. Samotný patent se týká kapkovitého profilu MacBook Air a řešení jeho pantu, jenž otevírá víko počítače. Patent D296 znázorňuje zpevnění kónického kloubu počítače, který dokáže být dostatečně pevný i přes ultratenký profil MacBook Air. Dále patent přisuzuje Apple právo na použití kapkovitého tvaru počítače, díky kterému je MacBook Air tak neskutečně sexy stroj.

Problém pro Asus, Dell, HP a Lenovo spočívá zejména v až neuvěřitelné obecnosti patentu, díky které může Apple zažalovat jakýkoli Ultrabook, pro porušení vzhledu MacBook Air. Během uplynulého roku se vynořilo desítky ultrabooků, které doslova kopírují desing MacBook Air. Patent je však tak obecný, že téměř zakazuje vyrábět jakýkoli tenký počítač komukoli jinému, než je Apple.

Vzhledem k poměrně ostré politice týkající se patentových porušení, kterou Apple v minulosti nastolil se mají výrobci Ultrabooků opravdu čeho obávat. Pokud však soudy neshledají patent příliš obecným na to, aby jej bylo možné vymáhat.

MacBook-Air-patent

Související články


Dnes nejčtenější

.