Zavřít reklamu

Apple přinesl společně s iOS 5 také jednu poměrně důležitou, ale do dnešní doby opomíjenou funkci. Aplikace Reminders umožňuje nastavit zajímavou možnost, která je označována jako aktualizace obsahu při změně polohy. U připomínek si tak můžete nastavit, aby vám iPhone ohlásil co máte nakoupit například v momentě, kdy vkročíte do obchodu. To je jistě užitečná funkce, která je závislá na specifickém API, jenž se však dostalo také do oficiálních Xcodes pro vývojáře. Vývojář Marco Arment kontaktoval přímo Apple a zjistil, že je tuto funkci možné oficiálně využívat i u dalších aplikací a to téměř libovolným způsobem.

Instapeper byl společně s News.me jedním z prvních průkopníků při využití funkce tak, jak ji doposud neznáme. Aplikace totiž aktualizují obsah při příchodě, respektive při odchodě z určitého místa. Využívají přitom API, které Apple používá u Reminders. Na místo toho aby vyskočila připomínka aplikace, dojde k automatické aktualizaci obsahu na pozadí. To znamená, že pokud je aplikace spuštěna v multitaskingu, dokáže automaticky při změně polohy aktualizovat svůj obsah. Doposud dokázali na pozadí aktualizovat obsah pouze noviny a časopisy v Newsstand. Nyní to již dokáze jakákoli aplikace bez rozdílu.

RSS čtečky nebo sociální sítě tak dokáží automaticky aktualizovat obsah při změně polohy. Tu navíc může vývojář nastavit tak, aby k ni došlo až při určité vzdálenosti, kterou musí telefon urazit. K vybíjení baterií by nikterak zásadně docházet nemělo, aktualizace totiž proběhne například pouze při pohybu na vzdálenost 500 metrů.

Dnes nejčtenější

.