Zavřít reklamu

Od našeho zdroje z top managmentu Nokia ČR/SR jsme se dozvěděli zajímavou novinku, která sice není až tak překvapující a dala se již delší dobu očekávat, ovšem pro Apple může znamenat skutečně mnoho. Microsoft v těchto dnech vydává Windows Phone 7.5 Tango, tedy update operačního systému Windows Phone 7.5 Mango, který by měl být posledním před chystanou novinkou Windows Phone 8. Operační systéme WP 8 se k veřejnosti dostane již během letošního léta a kromě jiného přinese také stoprocentní integraci Skype přímo do operačního systému. Microsoft koupil společnost Skype provozující stejnojmennou telekomunikační VoIP síť za částku 8,5 miliardy amerických dolarů a do současné chvíle ji viditelně téměř nevyužil.

Společně s Windows Phone 8 se však dočkáme velké změny a zatím co pro platformu iOS a Android bude Skype nadále pouze jako aplikace, mobilní operační systém od Microsoftu bude Skype plně integrovat. Integrace bude až do takové míry, že Microsoft nabídne na místo klasické sms odeslání zprávy přes Skype, stejně jako tomu je v současnosti u Apple, který v případě, že je protistran připojena k internetu a má operační systém iOS 5.0 a vyšší, automaticky odešle na místo klasické SMS iMessage. To nejdůležitější Applu však stále chybí, hovory pomocí internetu jsou sice možné, ovšem pouze jako video hovory FaceTime. Microsoft nabídne možnost místo klasického telefonního hovoru uspořádat Skype hovory, kdykoli to uživatel povolí nebo to bude možné. Integrace bude až tak výrazná, že v případě kdy vás nebude omezovat FUL limit a povolíte plnohodnotné využívání Skype hovorů v podstatě nepoznáte zda telefonujete pomocí Skype nebo GSM. Samozřejmě na to telefon upozorní, ale uživatel nebude muset spouštět žádnou další aplikaci a své kontakty může rovnou volat nebo obeslat zprávou pomocí Skype.

Otázkou je jak se Microsoftu podaří vypořádat s FUP limity operátorů a zda je dokáže přesvědčit k jejich zvýšení, případně zrušení. Apple by tak měl připravit vlastní možnosti VoIP hovorů. Zatím nikdo netuší, zda protokol využívaný FaceTime není omezen díky licenčním podmínkám opravdu pouze pro video hovory a neumožňuje z licenčních důvodů uspořádat klasický hovor VoIP. Zda měl Apple přibližně 150 miliard korun do Skype investovat nebo nikoli, se ukáže již v letošním roce.

Dnes nejčtenější

.