Zavřít reklamu

Funkce Find my iPhone dává uživatelům telefonů iPhone pocit bezpečí, který je však značně omezený. Samozřejmě jsou známé případy a některé dokonce i z ČR, kdy byl telefon pomocí funkce Find my iPhone spojené s iCloud, respektive MobileMe účtem nalezen. Bohužel pokud telefon získá člověk, který alespoň částečně zná iPhone, první co udělá je, že tuto funkci deaktivuje. Apple sice přidal do iPhone funkci, která umožňuje vysledovat odcizený telefon, na druhou stranu ji však nedokázal zabezpečit. Pokud totiž telefon nechráníte heslem a nemáte zamknutý samotný operační systém, což znamená, že musíte při každém odemknutí telefonu vyťukat kód, je využití funkce Find my iPhone prakticky jen o štěstí, že telefon ukradl nebo nalezl nezkušený člověk, který o této funkci netuší.

S popularitou iPhone je však mnohem pravděpodobnější, že první co nálezce nebo zloděj udělá je, že deaktivuje funkci Find my iPhone, v čemž mu nic nebrání, pokud není telefon chráněn heslem. Drtivá většina běžných uživatelů pak heslo v telefonu nepoužívá právě kvůli tomu, že jej musí zadávat při každém odemknutí telefonu, což je velice nepraktické. Bohatě by přitom stačilo, kdyby Apple přidal do operačního systému iOS možnost zablokovat heslem pouze deaktivaci služby Find my iPhone, jejíž nastavení pravděpodobně neměníte několikrát denně tak, jako odemykáte telefon. Dle naší redakce se jedná o chybu, která způsobuje, že je jinak výborná a revoluční funkce téměř bezcenná a doufáme, že ji Apple v iOS 6 změní.

UPDATE

Článek bude po faktických připomínkách čtenářů, za které jsme vděčni předělán a nahrazen návodem, jak iPhone skutečně chránit před zloději.

Související články


Dnes nejčtenější

.