Zavřít reklamu

Včerejší  reklamní tah společnosti EA, která hráče iOS verze Rock Band informovala o tom, že servery na kterých hra běží budou od 31. 5. 2012 nedostupné a hráti tím ztratí přístup ke hře, vyvolala poměrně značnou odezvu. Nejen, že okamžitě všem došlo, že se jedná o reklamní trik, ale zamysleli jsme se nad tím, zda je vůbec možné, aby vývojáři omezili funkčnost aplikace, kterou jste si zaplatili.

Smluvní podmínky služby iTunes App Store, tedy těch několik stran textu, které se čas od času objeví při přihlášení do App Store, pravděpodobně nečte téměř nikdo. Otázkou tedy je, zda může vývojář omezit uživatelům používání aplikace, za kterou zaplatili poplatek za stažení.

Bohužel to možné je. Licenční podmínky iTunes App Store totiž říkají, že se licence k jednotlivým aplikacím a hrám řídí výhradně licenčními podmínkami vývojářů, které jsou sepsané v sekci FAQ. Pokud zde nejsou uvedeny žádné licenční podmínky, pak se licence řídí následovně. Zaplacení poplatku za stažení aplikace se nestáváte jejím majitelem, ale platíte v podstatě za pronájem aplikace a za možnost používat její obsah v rámci licenčních podmínek. Podmínky říkají, že zaplacením poplatku získává uživatel osobní, omezenou, nevýhradní a nepřenosnou licenci na používání aplikace, která začíná dnem, kdy uživatel aplikaci koupil a končí dnem do kterého licence platí nebo dnem, kdy vývojář ukončí licenci. Výše uvedené informace poskytl pro server The Verge odborník na autorské právo, profesor Bruce Gordon.

Když to tedy vezmeme doslovně, neplatíte za aplikaci a nejste jejím majitelem, ale získáváte licenci, která vás opravňuje používat aplikaci, nikdo však negarantuje do kdy a jak dlouho. Vývojáři mohou do svých vlastních licenčních podmínek zařadit nějaké garance toho, do kdy je obsah k dispozici nebo po jaké době jej mohou omezit, pokud to však neudělají řídí se licenční podmínky licencí iTunes App Store.

Právě toto je důvod k tomu, že například naše vydavatelství se kterým úzce spolupracujeme, Lidové noviny ve kterých můžete denně nalézt naše články z LsA, mají upravené licenční podmínky a garantují předplatitelům, že budou poskytovat obsah ve stejné míře jako doposud minimálně další dva roky. Samozřejmě se nemusíte obávat a zaběhlí vývojáři nebo vydavatelství samozřejmě nemají potřebu využívat licenční podmínky k lákání financí od klientů. Ovšem například v době kdy by EA zkrachovalo, nemáte právo od společnosti vymáhat částku, za kterou jste koupili aplikaci, jenž nadále nefunguje.

Dnes nejčtenější

.