Zavřít reklamu

Apple propaguje u každého svého výrobku, dokonce u celých výrobních procesů jejich nízký dopad na životní prostředí. Steve Jobs si kladl za cíl, aby společnost vyrábějící desítky milionů produktů ročně stála na straně přírody a přidal na oficiální stránky Apple poměrně podrobné informace o tom, jak jsou jednotlivé produkty minimálně škodlivé pro životní prostředí. Od té doby se společnosti značně dotýká jakékoli nařknutí z toho, že jakkoli poškozují naši planetu. Reakce na poslední zprávu Greenpeace, která označila Apple za jednu z nejméně efektivních společností co se elektrické energie týká, tak na sebe nemohla nechat dlouho čekat.

Zástupci Greanpeace zveřejnili tabulku, ve které ukazují využití jednotlivých zdrojů energie k pohonu serverových farem jednotlivých společností. Bohužel z této tabulky jako jedna z nejhorších společností vyšla právě společnost Apple. V doprovodném dokumentu se dále uvádí, že iCloud je značně poháněn špinavou energií, zejména energií vznikající spalováním uhlí, které pochází z nalezišť v pohoří Appalachia. Gary Cook, autor zprávy dále uvádí, že právě využití takto staromódní energie není zrovna to, co bychom očekávali od společnosti jako je Apple, která je na vrcholu technologického žebříčku.

Mluvčí společnosti Apple se však pro server Guardian vyjádřil v naprostém rozporu se zprávou Greenpeace. Apple uvedl, že Greenpeace značně nafoukly, kolik elektřiny Apple pro datové farmy iCloud využívá a odkud pochází. Greenpeace podle Apple dokonce zcela selhala při vytváření žebříčku energetické efektivnosti jednotlivých společností. Naopak nové datové centra, které společnost využívá pro službu iCloud by podle Apple měly být energeticky nejefektivnějším projektem v této oblasti v historii. Apple údajně podle mluvčího využívá pro stoprocentní provoz iCloud serveroven pouze příkon 20MW. Na toto tvrzení reagoval Gary Cook tím, že pokud by to byla pravda, jednalo by se spíše než o serverovny o prázdné budovy, vzhledem k tomu jak nízké číslo Apple uvedl.

greenpeace_cloud_energy

Dnes nejčtenější

.