Zavřít reklamu

iPlay, například takto by se mohla jmenovat herní konzole od společnosti Apple, o jejíž přípravě se spekuluje již minimálně pět let. Vždy se jednalo spíše o spekulace uvnitř redakcí, které málo kdy někdo vypouštěl na povrch. Poté co se Tim Cook sešel s vedením Valve, o čemž jsme vás informovali v tomto článku, se začínají spekulace dostávat na povrch.

Pro Apple nebude problém vyrobit hardware, dostatečně výkonný pro hraní nejmodernějších her v nejlepším možném rozlišení. To pro takovou společnost jako je Apple není žádná překážka, stejně tak jako vytvořit uživatelsky zajímavé grafické rozhraní nebo další prvky, nezbytné pro herní konzoli. Problém však bude se samotným obsahem, který je nutné pro konzole dodávat. Zde již nemluvíme o obsahu ve stylu her v iTunes App Store. Konzole potřebují klíčové tituly, díky kterým si získají hráče na svou stranu. Bohužel s tím však nemá příliš dobré zkušenosti ani Valve. Společnost stojící za legendami typu Half-Life, Half-Life 2, Counter-Strike, Portal 2 a mnoha dalšími, zatím sklízí své úspěchy především na poli počítačových her, než na konzolích. Valve má hry pro PC poměrně specifické a těžko si nachází uplatnění na herních konzolích. Obávám se tedy, že v tomto případě si Apple s Valve příliš nepomohou a oba mají co se konzolového hraní týká zhruba stejné zkušenosti.

Apple-iPlay-Gaming-Console

Na druhou stranu však Valve chybí hardware, na kterém by našel pro své hry uplatnění. Pro Apple není problém vytvořit jakýkoli hardware, ale pro změnu mu chybí hry, které být zajímavé i pro hardcore hráče.  Přece jen chystaný Counter-Strike Global Offensive si na PS3 zrovna příjemně nezahrajete. Apple by tak mohl jít cestou konzole pro skutečné hráče, kteří si na ni budou mít možnost vychutnat zajímavé tituly, které jsou prozatím vhodné přece jen spíše pro PC. Jako druhá a zatím nejzajímavější možnost se nabízí propojení Apple TV a iOS zařízení v ještě větší míře, než doposud, díky čemuž by však Apple konkuroval spíše Nintendu Wii, než například PS3. Proč by však Apple nemohl udělat obojí a zatím co pomocí iOS zařízení a Apple TV by získával zejména hobby hráče, na svou konzoli by společně s Valve nalákal lidi prahnoucí po co nejlepším grafickém zážitku z AAA titulů.

Zajímavou možností pro Apple by bylo také převzetí společnosti Sony, která je již čtyři roky po sobě v červených číslech, což v letošním roce eskalovalo v propuštění více než 10 000 zaměstnanců. Přece jen Sony PS3 je po boku Xbox 360 jedinou konzolí pro konzolové „hardcore“ hráče. Samozřejmě je zde ještě Nintendo Wii, to je však potřeba vnímat spíše jako hračku, kterou si hardcore hráči jistě nekoupí na hraní her, ale maximálně pro zábavu. Otázkou je, zda je Sony na prodej nebo v blízké době bude. Apple by však musel převzít kontrolu nad celou společností, nikoli pouze nad divizí věnující se PS3 a připravované PS4, což se mu patrně nebude chtít.

Apple-iPlay-Gaming-Console

Na skutečný výsledek si budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat, ovšem jak jsem uvedl již v úvodu, spekulace ohledně herní konzole společnosti Apple se více či méně intenzivně šíří již několik let a zatím stále držím v ruce jen stalý dobrý DualShock.

Dnes nejčtenější

.