Zavřít reklamu

Vraťme se zpět do devadesátých let, přesněji do jejich poloviny, kdy na mnohých herních automatech či domácích konzolích předchůdce současné basketbalové hry vytvořený firmou Midway dokázal neuvěřitelně zabavit. Současná hra si ze svého předchůdce vzala jen to nejlepší, arkádovost, známé basketbalové postavy a skvělou hratelnost.

Hra se ani vzdáleně nepodobá reálnému basketbalu, zde se hraje pěkně dva na dva, tudíž je na hřišti spousta místa pro zábavu a neskutečné triky jak v útoku tak v obraně. Fauly při hře nejen že nejsou zakázány, dokonce jsou povolovány a vyžadovány, nemusíte se bát žádného pána který by se podobal rozhodčímu. Jediná ne férová věc v této hře je dění po zaznění klaksonu oznamujícího konec čtvrtiny. Zatímco samotný míč má právo skočit do koše, jakmile je ve vzduchu hráč, ať už v jakémkoliv speciálním útoku, dění okamžitě končí.

Hra krásně plyne, než se stačíte vzpamatovat je konec čtvrté čtvrtiny a směřujete k dalšímu zápasu, NBA JAM nemá nikterak složité ovládání jak je tomu u basketbalových simulací, naopak je velmi intuitivní, jakmile máte v držení míč můžete střílet, přihrávat či střelu naznačovat (vymýšlet jiné finty), nebo použít speciální útok. Při přechodu do obrany máte potom k dispozici bloky, fauly, nebo přepnutí na druhého bránícího hráče.

Jelikož se jedná o hru arkádovou nečekejte zde nějaký mód kariéry či budování dynastie, jak jsme od her EA zvyklí, zde je nasimulován postup jednotlivými regiony USA ze kterých pochází týmy NBA takzvaný roadtrip. Každý tým pak budete muset porazit třikrát, na každé obtížnosti pak nejen že čeká lépe hrající soupeř, ale také třeba upravená pravidla, která mění hodnotu jednotlivých košů, a další. Na začátku hry si vyberete tým za který chcete hrát a z něj si vyberete dva své oblíbence, počáteční nabídka hráčů za které můžete hrát se liší tým od týmu nejméně jsou tři nejvíce je jich pět. Každý tým má pak nejméně jednoho „zamčeného hráče“, kterého si můžete zvolit po nastřádání dostatečného počtu zkušenostních bodů získaných v zápasech.

Co se grafiky této hry týká, je výjimečná a to v dobrém slova smyslu, autoři rezignovali na co nejdetailnějších modely postav a přišli s jednoduchou barevnou 3D grafikou s 2D publikem. Tím nezábavnějším jsou pak obří, přifouknuté a digitalizované hlavy hráčů. Některé jejich obličeje jsou šíleně vtipné, jen počkejte na výraz Larryho Birda, až budete střílet samé trojky. Navíc má tato hra výborně zvládnutý lokální multiplayer, hrát můžete se s svým kamarádem v režimu head-to-head a to pomocí připojení wi-fi, nebo bluetoothu.

Hře nejvíce škodí, umělá inteligence na vyšší úrovni hry, zatímco vy netrefíte skoro žádný míč do obroučky, soupeřům do koše padá jedna trojka za druhou, což člověka vyloženě nepotěší a může vést a k deprimování hráče a poškození zařízení na kterém hraje.

Pokud se chcete vrátit do svých mladých let (popřípadě do mých mladých let), kdy byly stánky či maringotky s automaty beznadějně obsazeny, pak Vám mohu tuto hru s čistým svědomím doporučit. Pokud hledáte hru na reálném základu, kde budete střídat obranu poziční s obranou osobní této hře se vyhněte. NBA Jam je hra, která si na nic nehraje, nebere se vážně, ale o to je s ní větší porce zábavy.

Hra je vydávaná ve dvou verzích, verze HD je dostupná pouze pro iPad s iOS 3.2 a vyšším z cenu 2,99$. Normální verze hry je kompatabilní s iPhonem, iPodem touch, a iPadem za cenu 0,99$. Požadovaný je iOS 3.0 či novější.

Recenzi pro server Letem světem Applem přináší iOSGAMES.cz

Dnes nejčtenější

.