Zavřít reklamu

Apple překvapil uživatele i odbornou veřejnost, když svůj poslední iPad nepojmenoval „iPad 3“, jak se všeobecně očekávalo. Mezi marketingovými odborníky tento krok samozřejmě vyvolal značný zájem. Názory na jeho účinek se však výrazně liší.

Pravdou zůstává, že výraz iPad 3 byl minimálně v rozmezí prvních pěti dubnových dní až třikrát vyhledávanějším, než oficiální „Nový iPad“ (The new iPad). Pozorovatelný trend byl prokázán ve Spojeném království, dá se však předpokládat, že se objevuje všude v Evropě. Paradoxně i některá zaběhnutá technologická média nazývají nový produkt „iPadem 3“, například LsA, Stuff, Daily Mail, T3, Reuters, Guardian, The Telegraph aj. Média tak drží původně očekáváný název stále při životě a zákazníci si jen pomalu zvykají na používání oficiálního názvu. Reklamní odborníci předpokládají, že se dlouhodobě bude mezi veřejnosti více využívat termín iPad 3.

Apple podrobně nevysvětlil, proč byl zvolen zrovna výraz „Nový iPad“. Phil Schiller, který je šéfem marketingu v Applu, pouze prohlásil, že společnost chtěla zbourat konvence a nechtěla být předvídatelná. Nový produkt se však skvěle prodává. Odborníci ani neočekávali, že jisté zmatení z nového názvu by prodeji produktu mohlo ublížit. Vzpomeňme na rok 2010, kdy byl samotný název „iPad“ často zesměšňován ve vztahu k ženským hygienickým potřebám, což přerostlo v poměrně dobře se šířící virální vtip.

Marketingová strategie Applu je vždy pro odborníky zajímavým tématem. Můžeme se opodstatněně domnívat, že Apple si s názvem „Nový iPad“ pomohl, neboť velmi živá debata (nejen mezi fanoušky) nad samotným názvem rozhodně společnosti neublížila. Na empirická data si ještě budeme muset počkat, již nyní se však dá předpokládat, že to pro prodej „Nového iPadu“ představovalo jistou výhodu. Kompletní recenzi iPad 3. generace si můžete přečíst zde.

apple-the-new-ipad

*Zdroje dat: apple.com, itproportal.com, The Wall Street Journal (wsj.com)

Dnes nejčtenější

.