Zavřít reklamu

Intel vydá v příštích týdnech své nové procesory s kódovým označením Ivy Bridge, které budou použity v nových modelech počítačů Apple MacBook Pro a Apple iMac. Známý IT server Anandtech měl možnost procesory v uplynulých dnech testovat a zjistil několik zajímavých novinek. Doposud o těchto procesorech není známo téměř nic, kromě toho, že budou mít celkem logicky vyšší výkon a větší energetickou efektivitu než současná řada Intel Sandy Bridge. Pojďme se tedy podívat na informace, které přináší Anandtech a to z pohledu serveru LsA, tedy se zaměřením na využití daných funkcí v počítačích Apple.

Bohužel pro Apple, přináší nové procesory řady Intel Ivy Bridge největší přidanou hodnotu v nativní podpoře USB 3.0, kterou zřejmě ani u nové generace počítačů Apple nevyužijeme. Je sice pravda, že by mnoho uživatelů USB 3.0 v nových Macích potěšilo, ovšem jak víme Apple se rozhodl věnovat veškerou podporu portu Thunderbolt. V případě nasazení USB 3.0 a Thunderbolt portu by na sobě oba porty poměrně parazitovali a Apple je v pozici, kdy výrobci budou muset chtě nechtě vyrábět své produkty s Thunderbolt portem, protože zákazníci s Macy tvoří čím dál tím větší skupinu. Apple tak nemá důvod nasazovat USB 3.0 a svým pro mnoho lidí až arogantním způsobem zkrátka výrobcům mezi řádky říká: „Pokud chcete připojit vaše produkty k Macu s co největší rychlostí, vybavte je Thunderbolt portem, jinak máte smůlu“.

Nová čipová sada přináší také podporu pro grafické DDR3L paměti, což znamená další možné využití integrované grafické karty, která by pravděpodobně s použitím těchto pamětí mohla dokázat utáhnout i HiDPI rozlišení, které se MacBook Pro v letošním roce očekává. MacBook Pro 2012 nabídne pravděpodobně minimálně ve vyšších konfiguracích grafickou kartu AMD Radeon HD 7770M. Samozřejmostí však bude také integrovaná grafická karta, která slouží k energetické úspoře.

Nyní však pro uživatele Maců přichází skutečně dobrá zpráva, nové procesory Ivy Bridge nabízí plnou podporu pro PCI-Express 3.0.Pokud se stále ještě neradujete, je to zřejmě tím, že jste zapomněli na nás článek o plánech na zrychlení Thunderboltu. Samotný Intel totiž uvedl, že dokáže pouze přechodem protokolů z PCIE-Express 2.0 na PCI-Express 3.0 dosáhnout zrychlení přenosové rychlosti Thunderbolt portu ze současných 5GB/s na 8 až 10GB/s. Zatím co protokoly PCI-Express 2.0 nabízí rychlost přenosu dat 5GB za vteřinu, při využití PCIe 3.0 dokáže Thunderbolt port přenést za jedinou vteřinu až 8GB dat. Intel garantuje, že se s Thunderbolt portem dostane na rychlost 10GB přenesených dat za vteřinu. V laboratorních podmínkách se pak již nyní daří přenášet 100GB za jedinou vteřinu.

Apple-Thunderbolt-cable

Dnes nejčtenější

.