Zavřít reklamu

Když už se CEO společnosti Apple odhodlá vyrazit přes půl Země, letí si buď užívat dovolenou na Fiji a nebo řešit něco velmi důležitého. Tentokrát je za tím druhá možnost a Tim Cook vyrazil přímo do Číny řešit vztahy této země se společností Apple. Nový vedoucí muž společnosti se ukázal jako schopný manažer a při jednání přímo s vícepremiérem Li Kche-čchiang dosáhl svého. Čínský vícepremiér osobně přislíbil Tim Cookovi větší ochranu duševního vlastnictví společnosti Apple.

Tim Cook vyrazil do země zejména kvůli nedávným soudním přím ohledně značky iPad, která již tak značně napjatým vztahům rozhodně nepomohla. Vztahy mezi obyvateli Číny a Apple jsou otřeseny již několik měsíců od chvíle, kdy začali zaměstnanci společnosti Foxconn, největšího výrobce iPhonů a iPadů pro Apple, páchat sebevraždy. Mnoho Číňanů vinní Apple z nelidského zacházení, které v továrnách Foxconn údajně panuje. Zaměstnanci výrobních linek Foxconn, na kterých se montují zařízení společnosti Apple od místních dokonce dostali přezdívku iSlave. „Rozjeli jsme rozhovory ve Foxconnu a zjistili jsme, že tlak na zaměstnance a pracovní podmínky mohly být příčinou tolika sebevražd dělníků,“ uvedla manažerka programu Studenti a učení proti špatnému chování firem Chan Debby.

Tim-cook-with-china-vice-premier

*Tim cook při setkání s Čínským vícepremiérem Li Kche-čchiang

Tim Cook a Apple se však již od začátku vzniku nepříznivé situace v továrnách Foxconn brání tím, že společnost si Foxconn najímá pouze jako výrobce a nemá přímo vliv na to, jak a za jakých podmínek zaměstnanci pracují. Čínský vícepremiér Cookovi slíbil, že kromě zlepšení ochrany duševního vlastnictví, začne již během letošního roku řešit situaci v továrnách Foxconn a podrobí je pečlivým kontrolám, aby zajistil kvalitní pracovní podmínky pro zaměstnance.

Vedení společnosti Apple si je samozřejmě vědomo ekonomické síly obyvatel o které svědčí také fakt, že bez toho aniž by Apple v Číně prodával nejnovější model iPhone, do sítě operátora China Mobile se hlásí 15 milionů těchto přístrojů.

Tim-cook-in-foxconn

*Tim Cook při návštěvě továrny Foxconn v Číně

*Zdroj: ceskatelevize.cz

Dnes nejčtenější

.