Zavřít reklamu

Viděli jste už video KONY 2012? Víte o čem je? Video se zaměřuje na  Josepha Konyho. Krutého vládce z Afriky, který unáší malé děti a nutí je dost často k hrůzným věcem. Např. Zabíjení jiných lidí (i vlastních rodičů), pojídání těl, znetvoření obličeje obětem, aj. Tvůrci videa, skupina Invisible Children, se rozhodla ukončit jeho řádění.

Čin je to velice chválihodný, avšak přichází poněkud pozdě. Stoupenci Konyho nyní čítají něco kolem 300 lidí, kdežto v největší „slávě“ čítali i přes 5000 lidí. Samozřejmě, že i 300 lidí dokáže udělat spoustu škody.

Joseph Kony

Není to však přehnané? Jistě, mělo by se jim pomoci, ale dělat z toho takovou kauzu? Tvůrci videa by se měli zaměřit na celosvětové problémy (ekonomická krize) a varovat lidi. Upozornit na stávající a přicházející problémy, né na ty, které jsou již u konce. Tím nechci říct, že by se s tím nemělo něco dělat! Podle mě by se měli mocné státy světa spojit a pozatýkat všechny zločince, kteří se proviňují proti lidskosti a ničí život stovkám, tisícům i milionům lidem.

V jakém světě to vlastně žijeme? Jedinec („amatér“) vytvoří video a publikací na internetu a následném sdílení se teprve dostane reportáž do televizních zpráv. Nemělo by to být opačně? Neměli by velké televizní společnosti dávat divákovi své vlastní reportáže ze světa? Neměl by divák následně reagovat? Tak jak je možné, že nejdříve reaguje téměř celá společnost, a až potom televizní korporace? Navíc kde jsou informace, že je vše pravdivé? Co když to jsou jen spekulace?

V případě tohoto videa velmi pochybuji, že by se jednalo o smyšlenou událost, ale už kolikrát jsme mohli vidět v televizních novinách zprávu, která už týden před tím kolovala na facebooku a až následně se dostala do zpráv? Ještě k tomu téměř v původním znění? U nás v ČR se to zatím moc neděje, ale v Americe jsou tyto případy stále častější.

V dnešní době sílí moc sociálních sítí. Na jednu stranu je to dobře, ale na druhou špatně. Mezi dobré vlastnosti patří jistě propojení lidí. Ale máme tu i špatné. Jedním z příkladů, který se snad stal každému uživateli facebooku, je odkaz na stránku, kterou když sdílíte, získáte nové funkce v chatu. Ruku na srdce, kdo z vás to nikdy nezkusil?

Nebylo by lepší, se vždy pořádně zamyslet nad tím, co sdílíme? Nejde přeci o to sdílet jako první, ale sdílet pravdivé informace.

video: Kony 2012 (s interaktivním přepisem, u videa klidněte na cc vlevo dole, případně nastevte češtinu)

Dnes nejčtenější

.