Zavřít reklamu

Většina toho co si můžete přečíst o nabíjení baterii nekoresponduje s technologií 21. století. Apple samozřejmě vytváří své produkty pro lidi a nepočítá s tím, že bude běžný člověk pečlivě sledovat, zda kapacita jeho baterie již klesla pod 3% a okamžitě ji doběhne dát nabíjet a následně bude pečlivě sledovat, jakmile baterie dosáhne 100% kapacity, aby ji mohl co nejrychleji vytáhnout z nabíječky. Z toho důvodu v iOS zařízení, tedy v tabletu iPad, mobilním telefonu iPhone a přehrávači iPod najdeme Lithium baterie. Ty stejné baterie se nachází také v MacBook Pro a MacBook Air.

Nejnovější Lithium baterie jsou uživatelsky nejpřívětivější baterie, které může společnost Apple používat. Nejen, že díky vysoké hustotě umožňuje baterie dosáhnout větší kapacity ve stejných rozměrech v porovnání s bateriemi na bázi Niklu, ale je také velmi lehká. Není se co divit, vzhledem k tomu, že je Lithium nejlehčí známý kov, který může být použit pro výrobu baterií. Niklové baterie vyžadují pro stoprocentní výsledky vždy plné vybití a nabití, to naštěstí Lithiové baterie nevyžadují a je možné je dobíjet vždy, když chcete. Niklové baterii hrozí, že se v průběhu nabíjení vytvoří v jejím těle krystaly, které zabrání absolutnímu dobití a omezí tak kapacitu baterie.

Lithium-iontové baterie použité v mobilních zařízeních společnosti Apple mají dva nabíjecí cykly. První cyklus se využívá pro nabíjení do 80% kapacity. Druhý, udržovací cyklus využívá baterie při nabíjení od 80% kapacity do 100% kapacity. Z tohoto důvodu dochází k zpomalení nabíjení v posledních 20%. V podstatě si to můžeme představit jako troubu s termostatem. Trouba kterou nastavíme na 180 stupňů Celsia se automaticky rozehřeje na 150 stupňů a následně již jen pomalu přitápí tak, aby nepřesáhla teplotu 180 stupňů Celsia.

Apple ve svých zařízeních samozřejmě nejen že posledních 20% baterie nabíjí tak, aby došlo k jejímu stoprocentnímu zaplnění, ale hlídá také přebíjení. V momentě kdy je baterie nabita a 100% své kapacity, dojde k automatickému odpojení dobíjení. Zařízení pak již nedobíjí baterii ale funguje přímo ze zásuvky a energii v baterii uchovává pro pozdější použití. Je tedy jedno zda přístroj necháte dobíjet celou noc a nebo jej vytáhnete ze zásuvky hned poté, co baterie dosáhne 100% nabití. Baterii nikterak nepoškozuje, když ji necháte nabíjet několik hodin poté, co je již 100% nabitá. Baterie se totiž po dosáhnutí 100% své kapacity dále nenabíjí.

Baterie ve všech iOS zařízeních a přenosných počítačích společnosti Apple jsou koncipovány tak, aby po 1000 cyklech nabíjení udrželi minimálně 80% původní kapacity. Tisíc cyklů znamená, že se zařízení 1000x vybije na 0% a nabije na 100% kapacity. Pokud tedy jeden den nabijete baterii vybijete na 50% a druhý den z 50% na 0% a následně ji dobijete na 100%, jedná se o jeden cyklus. Pokud například v případě iPadu vybijete baterii každý den jen o 20%, dosáhnete jednoho nabíjecího cyklu až po pěti dnech. Zařízení však můžete také opětovně dobíjet, pokud tedy každý den vybijete 20% a opět 20% nabijete, dojde k dosažení jednoho nabíjecího cyklu opět až po pěti dnech. V podstatě to tedy znamená, že pokud budete své zařízení každý den vybíjet na 0% a nabíjet na 100%, dojde po třech letech, kdy ani jeden den nevynecháte, ke snížení původní kapacity baterie ze 100% na 80%.

Co se doporučuje je, že pokud své zařízení dlouhodobě nepoužíváte, je vhodné jej minimálně jednou za měsíc nechat zcela vybít a opět nabít na 100%, aby se alespoň jednou měsíčně odehrál dobíjecí cyklus a proběhla chemická reakce uvnitř baterie. Pokud zařízení pravidelně používáte, je tento cyklus zbytečné provádět. Zařízení tedy můžete s klidným svědomím používat tak, jak vám vyhovuje a na baterii nemusíte brát žádný ohled.

iPhone 6 battery

*Zdroj: apple.com/batteries

Dnes nejčtenější

.