Zavřít reklamu

Je tomu už dávno, kdy hlavním faktorem u aut byl výkon, maximální rychlost a zrychlení z 0-100km/h. V dnešní době se většina lidí zaměřuje hlavně na spotřebu a produkci skleníkových plynů. Aby se snížila spotřeba, auta se vyrábí stále z lehčích a lehčích slitin, zmenšují se jim šířka pneumatik a snižuje výkon motoru. Některé automobilky se naopak uchylují k jiným zdrojům paliva, než je benzín či nafta. Hlavním tahounem je elektrika.

Tímto směrem se uchýlila i automobilka BMW. BMW nám nabízí pohlédnout na koncepty, kde by byla kombinace elektrických i benzinovým motorem. 

BMW i8 Koncept

U sportovního vozu i8 by to znamenalo zrychlení z 0-100km/h za méně než 5s se spotřebou pod 3l na 100km. Přičemž by se dalo na nabití ze zásuvky ujet až 35km bez použití benzinového třívalcového motoru. To znamená žádné emise. Oněch 35km by nám stačilo na každodenní přejížděni po městě. Z práce do práce a na nákup, vyzvednout děti ze školy a domů. Doma „zastrčíte“ auto do zásuvky a vůbec nemusíte řešit nádrž.

Zadní náprava je poháněna třívalcovým motorem TwinPower Turbo s výkonem 164kW (220k) a točivý momentem 300N.m. Přední náprava je poháněna inovativní technikou eDrive prostřednictvým vysoce dynamického elektromotoru. Maximální rychlost je elektronicky omezena na 250km/h.

Auto můžete spatřit ve filmu Mission Impossible – Ghost Protocol.

BMW i3 Koncept

Tento koncept je navržen pro velkoměsta. Technický paket eDrive je tvořen elektromotorem o výkonu 125kW vyvinutým společností BMW. Motor obsahuje i Lithium-Iontový akumulátor. Tento pohon umožňuje automobilu dojezd až 150km. Avšak auto vám může dopřát i dynamickou jízdu a to díky točivému momentu 250N.m. V autě můžete mít na přání i malý a tichý zážehový motor, který umožní prodloužit dojezd. Auto je vyrobeno z uhlíkového kompozitu, který je velice tvrdý. Automobil je vybavený vším co do města potřebujete. Asistent pro parkování, asistent pro jízdu v kolonách a inteligentí systém upozorńující řidiče na kolize s chodci.

Výrobce uvadí, že za celý svůj životní cyklus (výroba, provoz, demolice) vyprodukuje auto až o třetinu méně skleníkových plynů než srovnatelný vůz se spalovacím motorem.

zdroj: www.bmw-i.co.uk

Dnes nejčtenější

.