Zavřít reklamu

Pojďme se podívat do zákulisí společnosti Apple, tam kam vás nikdo jiný nevezme a nahlédnout pod pokličku toho, jak se dělá marketing Apple v ČR. V článku nejsou záměrně uvedeny žádné jména a článek má čistě informační charakter o tom, jak funguje marketing českého Applu. O společnosti Apple Inc. si mnoho lidí myslí, že v ČR v podstatě nevede žádný marketing, nikde nejsou vidět plakáty, neběží reklamní spoty a ani nevidíme billboardy. Apple však výše uvedený způsob propagace výrazně nepodporuje ani v USA a v podstatě v poměru k počtu zákazníků v USA a ČR, je poměr výše uvedené reklamy adekvátní.

V České Republice Apple oficiálně zastupuje pouze úzká skupina manažerů, kteří se starají o rozdělování jednotlivých úkolů a zejména o dohled nad tím, jak jsou jednotlivé úkoly plněny. K propagaci v ČR využívá společnost Apple služeb PR agentury, která svou práci odvádí skutečně velmi dobře. Vybraní novináři dostávají avízo před každou konferencí, nebo při vydání tiskové zprávy. Nemusíte se obávat, nikdo nám neříká, že se představí nový iPad a jaké bude obsahovat parametry. Veškeré informace které jsou komunikovány s novináři jsou v době jejich komunikace již veřejně dostupné a jedná se v podstatě jen o upozornění, že se daná informace šíří světem.

Telefonní hovor přímo s manažery Apple
Mnohem zajímavější situace však nastává v okamžiku, kdy se děje něco, co chce vedení Applu uvést na pravou míru. Naposledy tato situace nastala ve chvíli, kdy se rozjížděl oficiální online Apple Store v ČR. V té době vznikly problémy se záruční dobou a Apple se rozhodl situaci okamžitě uvést na pravou míru. Ani v tu chvíli ale neměl přístup k informacím každý, lépe řečenou počet lidí, které Apple oslovil spočítáte na prstech jedné ruky. Vedení společnosti bedlivě monitoruje dění na internetu a to i v ČR a pečlivě sleduje veškeré informace, které se šíří. Následně pak vyhodnotí, kterému novináři dá možnost získat exkluzivní informaci, která v podstatě objasní aktuální situaci. Je tedy možné, že jednou se jako v případě online obchodu dostanou informace k LsA, podruhé k úplně jinému serveru.

Pokud patříte pro dané téma k vyvolenému novináři, kterému se od Apple dostane nějaké zákulisní informace, vše probíhá velmi zajímavě. Znovu však zdůrazňuji, že každá informace je diskutována s jiným novinářem a jednu informaci může dostat náš server a druhou zase zcela jiný server. Nejedná se tedy o žádnou výjimečnost, ale pouze o to, který server se pro dané téma nejlépe hodí. Jakmile si vás Apple vybere, proběhne telefonní hovor s kompetentní osobou z Evropy nebo USA. Nejúžasnější na Apple je, že žádný jeho zaměstnanec neumí anglicky, alespoň tak tomu říkám. Všichni zaměstnanci při rozhovoru používají základní slovíčka a mluví tak jasně, že jim musí rozumět i žák základní školy. Toto jednání je perfektní a nemůže se stát, že něco nepochopíte. Před samotným telefonátem vás „spojovatelka“ poučí o tom, že samozřejmě nesmíte daného člověka citovat a dokonce nesmíte uvést ani jeho jméno. V momentě kdy nastane samotný hovor, jste pochopitelně pod dozorem dalších lidí, kteří hovor bedlivě sledují a monitorují tok informací. Při zahájení samotného telefonátu vás dotyčný opětovně poučí o tom, že se nesmíte bavit o ničem co se přímo netýká tématu, nesmíte uvést jeho jméno a v žádném případě jej není možné jakýmkoli způsobem citovat. Obvykle se v podstatě ani nemáte na co ptát, jelikož vám je již v průběhu telefonátu vše zajímavé vysvětleno a to co se nedozvíte je v podstatě jen to, na co se ani ptát nesmíte.

Po skončení hovoru jste opět kontaktování „spojovatelkou“ která opětovně vysvětlí jak můžete získané informace využít. Zde nastává velmi zajímavá část, musíte totiž napsat článek na základě informací, které víte, ale zároveň je oficiálně nesmíte použít. Apple samozřejmě následně monitoruje co za článek vyšlo a rozmyslí si, zda vám v budoucnu poskytne nějaké informace nebo nikoli.

iMac2011

Půjčíme, ale až po vydání
Apple samozřejmě stejně jako ostatní společnosti své produkty půjčuje k recenzím. V současné době však dostává produkty dříve než jsou oficiálně představeny pouze pět velmi dobře vybraných zahraničních recenzentů, píšících pro nejvyhlášenější média na světě. Ostatní pak dostávají produkty po jejich oficiálním představení. Recenzované produkty na rozdíl od jiných společností Apple recenzentům neponechává a opět si je odváží zpět. Do recenzí nikdo ze společnosti Apple ani PR agentury nemluví a je jen na vás, jakým stylem daný produkt zrecenzujete. Rozhodně tedy neplatí, že pokud napíšete negativní recenzi, další spolupráci s Apple již nemůžete očekávat. Společnost si totiž obecně váží veškerých komentářů a připomínek. V podstatě pokud si vás již Apple vybere ke spolupráci, očekává od vás právě připomínky a náměty, které pečlivě sleduje. Zápůjčce opět předchází telefonický hovor, kde jeden z vrchních inženýrů pracujících na daném produktu vysvětlí veškeré novinky a opět se máte možnost zeptat na veškeré věci, které vás o daném produktu zajímají. Bohužel tyto telefonáty na mě působí příliš marketingově a v podstatě se dozvíte to co na apple.com, jen převyprávěné.

Dnes nejčtenější

.