Zavřít reklamu

Kancelářský balík Microsoftu Office nabídl v roce 2003 relativně užitečný nástroj pro vytváření bloků a psaní poznámek OneNote. Postupem času se program neustále zdokonaloval a pro některé se stal nezbytnou součástí sady Office. V současnosti se v Redmondu rozhodli svůj software naportovat i pro iOS zařízení, a i když je zde OneNote již nějaký ten pátek, tak až s posledním updatem se dočkal významných inovací. Jaký vlastně je a dovede přímo konkurovat nativním Poznámkám od Applu nebo skvělému Clear od tvůrců z RealMac Software, jehož recenzi jsme vám přinesli v minulých týdnech?

OneNote nebyl zpočátku své existence dostupný pro český AppStore, ale nyní se k němu dostanou i Češi. V prvních verzích to byl velmi jednoduchý program a upřímně mne ani moc neoslovil, i když nabízel integraci se SkyDrive a Hotmailem v dobách kdy jsme o iCloudu jenom snili. I přes to, že dnešní nativní Poznámky se dočkaly řady zlepšení a, dle mého pohledu, jim velice prospěla integrace s iCloudem, proti OneNotu mají ještě stále co dohánět.

Pro spuštění  aplikace vyžaduje přihlášení přes Windows Live ID, pokud jej nemáte, tak si jej musíte vytvořit, jinak aplikaci již dále nepoužijete. Ovládání celé aplikace je vyřešeno velmi jednoduše. K dispozici máte pět záložek z nichž takřka všechny slouží pro lepší orientaci mezi vytvořenými poznámkami. „poznámkové bloky“ vám jednoduše zobrazí veškeré dostupné bloky, které jste vytvořily. Primárně zde máte k dispozici Osobní blok, který je jako výchozí, do nějž se ukládají veškeré poznámky vytvořené v iOS OneNotu a poté ještě Poznámkový blok, ten je bohužel pevně vázán na SkyDrive a tudíž jej moc nezměníte, pokud v něm nevytvoříte poznámku přes internetové rozhraní. Aplikace tak využívá především první z obou jmenovaných. Pokud si budete chtít vytvořit další blok, máte smůlu, aplikace toto neumí a tak musíte opět využít web. „Nezařazené“ zobrazí poznámky v Osobním bloku, které nejsou přiřazeny do oddílů ve webovém OneNotu. Opět zde narazíte na stejný jako problém jako u vytváření nových bloků-pokud chcete poznámky zařazovat do oddílů, potřebujete mít po ruce PC a přístup do SkyDrive. Prostřední záložkou si vytvoříte novou poznámku (v Osobním bloku), předposlední „historie“ zobrazí posledně prohlížené poznámky, funkce a účel poslední záložky „hledání“ je všem jasná.

IMG_0587
          
IMG_0586

OneNote pro iPhone se snaží vzít co nejvíce ze svého desktopového vzoru. Kromě vytvářeních textů, jej lze skvěle využít i pro tvorbu prostých seznamů úkolů, popřípadě nákupního seznamu. Spolu s tímto se bojí i možnosti úpravy textu. Žádné velké možnosti editace ve stylu Rich Textu nečekejte, ale pořád máte možnost vložit do vytvořené poznámky fotografie, popřípadě odrážky. Pokud zde vytvoříte nákupní seznamu, můžete do textu vložit i kolonky, které při nákupu jednoduše klepnutím odškrtnete při zakoupení té či oné položky na vašem seznamu. Proto, aby jste OneNote opravdu naplno využili, však musíte mít ve svém iPhonu mobilní internet. Aplikace totiž neustále synchronizuje vaše poznámky v telefonu se SkyDrivem (bohužel synchronizace přes desktopový OneNote ve Windows nefunguje-alespoň ne u Office 2007). Díky tomu tak může osoba, která má přístup do vašeho SkyDrivu aktualizovat například právě onen nákupní seznam, zatímco vy nakupujete.

Screen Shot 2012-03-18 at 12

Resumé:

OneNote nabízí dostatek prostoru pro tvorbu poznámek, dokonce si troufnu tvrdit, že nativní aplikaci velmi dobře překonavá. Co mi osobně na aplikaci vadí nejvíce, je nutnost jakékoliv úpravy v poznámkových blocích provádět přes webové rozhraní SkyDrive. Pokud bych měl OneNote využívat pravidelně na tvorbu seznamu úkolů, tak mi bude velice chybět možnost nastavit připomínky. Na druhou stranu aplikace skvěle vyniká právě v provázanosti se SkyDrivem a jeho neustálou synchronizací. Co se chodu aplikace týče, tak jsem nepostřehl žádné větší problémy ani nechtěné pády. V Redmondu si tak zjevně dali záležet, aby vypustili dobrý produkt. Pokud bych měl OneNote porovnat s Clearem, což je další konkurence v tvorbě nákupních seznamů  a úkolů, tak OneNote ztrácí v „přirozenosti“ ovládání a tím pádem i v jeho rychlosti. Celkově, ale aplikaci hodnotím jako velmi povedenou a věřím, že své místo si mezi uživateli najde, zejména pokud se dočkáme i dalších vylepšení funkčnosti. Závěrem ještě dodám, že i když je aplikace zdarma, tak vám Microsoft dovolí vytvořit maximálně 500 poznámek, poté musíte zaplatit 3,99 €.

Microsoft OneNote pro iPhone/iPod Touch/iPad si můžete stáhnout zde

Dnes nejčtenější

.