Zavřít reklamu

Na aukčním portálu eBay se objevil jeden z dalších prototypů produktů Applu. Konkrétně jde o prototyp WALT z roku 1993. WALT, neboli Wizzy Active Lifestyle Telephone, v sobě kombinoval telefon, fax, osobní adresář. Stejně jako tablet NEWTON, disponoval WALT dotykovou obrazovkou, stylusem a uměl rozpoznávat psaný texem. Teoreticky jej tak lze označit za jakéhosi velmi vzdáleného otce současných iPhonů. Na rozdíl od nich, však neměl být mobilním zařízením, ale pevnou linkou. Na jeho výrobě s Applem spolupracoval s telekomunikační společností Bell South, která je v současnosti (jakožto AT&T South) dceřinou společností giganta AT&T. WALT byl představen na bostonském MacWorldu v roce 1993, ale nikdy se nedostal do prodeje.

Kromě kombinace telefonu a faxu s dotykovým displejem uměl zobrazit ID volajícího, disponoval on-line bankovnictvím, hlasitým odposlechem, zprávami a personalizovaným vyzváněním. Prakticky tak WALT předběhl svou dobu o několik let. Co se softwaru týče, tak byl poháněn MAC OS 6.0.8 s HyperCard, namísto Finderu.

WALT

Zařízení disponovalo VGA a SCSI výstupy a také ADB (Apple Desktop Bus) portem. Svým vzhledem je podobný tabletu Newton, který Steve Jobs smetl na smetiště dějin po svém návratu do Applu. WALT je důkazem toho, že dávno před představením prvního iPhonu, Apple uvažoval o rozšíření mimo segment osobních počítačů.

WALT-rear

Vydražený prototyp s číslem 68 vynesl prodejci $8000 a jeho slovy jde o jeden z mála již existujících prototypů. Kromě samotného zařízení, dostal vítěz aukce i veškeré příslušenství s kompletní původní dokumentací. Závěrem ještě dodám, že když v roce 2008 PC World publikoval žebříček 15 zařízení, které se nikdy nedostaly do masové výroby, tak WALT obsadil hned první příčku.

*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.