Zavřít reklamu

Nový iPad představený 7. března se do prodeje dostane již tento týden v pátek, v ČR a SR si budeme muset počkat do 23. 3., nebude kompatibilní se současnými ani budovanými evropskými sítěmi LTE. Sítě čtvrté generace tak využijete jen ve Spojených státech u operátorů AT&T a Verizon a v sousední Kanadě u operátorů Telus, Bell a Rogers. Naneštěstí pro Evropany, AT&T má sítě LTE postavené na frekvencích 700 MHz a 2100 MHz, kdežto v Evropě se využívají frekvence 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz.

Apple samozřejmě bude po celém světě distribuovat AT&T iPad, což znamená, že i když se LTE významně rozšíří po Evropské unii, tak nový iPad prostě a jednoduše nepoužijeme a budeme se muset spokojit s vylepšenými technologiemi sítí třetí generace jako DC-HSDPA, které nový iPad podporuje. Tato skutečnost je rozhodně nepříjemná zejména vzhledem k tomu, že sítě LTE již fungují v Německu, Polsku, Rakousku, Maďarsku, Dánsku, Skandinávii a Pobaltí, zbytek  EU kromě ČR,SR a Slovinska, má pak své LTE sítě v testovacím provozu. Že iPad využijí především uživatele z USA potvrdil i samotný Apple serveru The Verge: „iPady, které budeme prodávat v jiných zemích se budou schopny připojit na LTE sítě AT&T pokud se dotyčný bude nacházet na území USA a bude mít potřebnou SIM kartu a datový plán.“

apple-the-new-ipad

Model, který Apple vytvořil pro Verizon je dán specifikem jeho LTE sítě, která je prozatím postavená jen na frekvenci 700 MHz. Bohužel musím konstatovat, že Apple tímto krokem opět ukázal, jak mu jde především o svůj lokální americký trh a zbytek světa není až tolik významný. Myslím, že zákazníci v Německu, budou z toho faktu přinejmenším silně rozhozeni.

*Zdroj: Mac Rumors

Dnes nejčtenější

.