Zavřít reklamu

Po včerejším představení nového iPadu se vynořily hned první názory významných analytiků na to, jak si nový tablet z Cupertina povede na trhu. Většina z nich se shoduje, že nová generace „jen potvrdí“ dosavadní dominanci Applu na trhu s tablety. Zároveň pro ně samotné tablet nepřinesl nic, co by se neočekávalo, ale přínos nového tabletu pro Apple vidí jednoznačně pozitivně. Nová generace iPadu nabídne Retina displej s rozlišením 2048×1536, výrazně rychlejší procesor Apple A5X, 5Mpx kameru a především i podporu LTE sítí.

Gene Munster, analytik Piper Jaffray vidí nový iPad jako významný upgrade iPadu 2. Spolu s novými verzemi operačního systému iOS jej považuje za klíčový prostředek jak si Apple může udržet, či navýšit, svůj podíl na trhu. Snížení ceny iPadu 2, vidí jako defenzivní reakci na tablety nižší cenové hladiny, především Kindle Fire. Nicméně Munster neočekává, že by mezi oběma modely iPadu mohlo dojít ke kanibalismu.  V Piper Jaffray vidí celou budoucnost Applu pozitivně a očekávají stabilní a dlouhodobý růst. Samotný Munster se zmínil, že nárůst prodejů tabletů z Cupertina o 26% za poslední rok, je mírně konzervativní . V roce 2016 očekávají, že iPad poroste o 40%  za rok.

Maynard Um z UBS vidí hlavní výhody, které Applu do budoucna pomůžou, v rychlejším nasazení tabletu v zahraničí, což by mělo velmi výrazně pomoci výsledkům v tomto kvartále. Dodám, že nový iPad se začne prodávat již 16. Března v deseti zemích. Zákazníci v dalších 25 zemích, včetně České a Slovenské republiky, si iPad budou moci zakoupit o týden později, a to 23. Března. UBS očekává, že Apple v tomto kvartále prodá až 12 milionu tabletů.

Analytik jedné z nejstarších bankovních institucí celých Spojených států J. P. Morgan,  Mark Moskowitz vidí nový iPad jako prostředek k upevnění pozice Applu na trhu a zároveň, především jako preventivní reakci na záplavu tabletů s Windows 8, která by měla přijít již v posledních měsících letošního roku. Upgrade, který Apple s iPadem udělal, považuje za kvalitní, což je mírně v rozporu s reakcemi fanoušků a zákazníků. Moskowitz vidí velký přínos v tom, že Apple dokázal přidat podporu LTE, aniž by se to podepsalo na výdrži tabletu, jelikož podle dosavadních pozorování J.P. Morgan, byla baterie jednou z největších překážek v širokém využití LTE. Moskowitz závěrem připomněl slova CEO Applu Tima Cooka ze včerejší keynote: „Je spousta věcí na které se můžete od Applu v roce 2012 těšit“, která vidí jako způsob podpoření dosavadních spekulací o představení plnohodnotné Apple TV. Z pohledu J.P. Morgan si Apple i nadále zachová své postavení  inovativního leadera, což potáhne akcie společnosti ještě výš.

the-new-ipad

Chris Whitmore z Deutsche Bank vidí nový iPad jako „počátek další soutěže“. Představení nového tabletu přišlo podle něj dříve, než všichni čekali, čímž by mohli být pozitivně ovlivněny tržby za současný kvartál. Whitmore věří, že tablety z tábora konkurence (Windows a Android), budou mít velký problém dosáhnout na stejnou cenovou hladinu při zachování stejného výkonu, který má nyní iPad. Dominance v tomto segmentu, tak bude i nadále patřit Cupertinu. Deutsche Bank nyní věří, že Apple může prodat až 60 milionů iPadů za celý letošní rok. Další vize budoucnosti spatřují v nárůstu počtu vývojářů softwaru, který by mohl přitáhnout velký hardwarový upgrade tabletu. Nárůst vývojářů tak bude pro iPad, kromě více aplikací znamenat i větší šanci jak oslovit nové zákazníky. Whitman považuje ekosystém iPadu jako absolutního vítěze nad svými rivaly.

Analytik RBC Capital Markets Mike Abramsky se ve středu vyjádřil v podobném duchu jako jeho kolegové. Nový iPad jen přispěje k udržení dominance Applu v segmentu za velkého přispění „mocného“ ekosystému (iTunes, iTunes Store, iCloud, iOS, AppStore). RBC očekává, že Apple prodá 62 milionů tabletů za současný rok a udrží si svůj 74% podíl na trhu. Nový iPad podle Abramského vysoce zvedl laťku výkonů pro iPadu, díky svému nejvyššímu rozlišení displeje, LTE a především díky procesoru, který je výkonnější než Tegra 3 od NVidie.

Posledním z analytiků, kteří se k novému iPadu vyjádřili je Katy Huberty z Morgan Stanley. Ta věří, že nová generace odstartuje masovou poptávku po iPadu. Podle ní, by Apple mohl prodat až 90 milionů tabletů, což převyšuje veškeré odhady, které dosud zazněly. Snížení ceny iPadu 2 považuje Morgan Stanley jako logický krok, který zároveň podpoří růst v požadovaném segmentu trhu a vygeneruje silný zisk.

Podle mého názoru na obzoru začíná vznikat obrovská bublina. Faktem totiž je, že akcie Applu táhnou celou technologickou burzu Nasdaq nahoru. Jedinou otázkou, která tak vyvstává je, co se stane, až některý z produktů Applu neuspěje a jablečná bublina splaskne podobně jako ta internetová na počátku nového tisíciletí?

*Zdroj: Apple Insider

Dnes nejčtenější

.