Zavřít reklamu

Za posledních 20 let jsme se mohli setkat s nespočtem počítačových myší, od těch z Tesco za 49Kč, které si každý z nás jistě dobře pamatuje z počítačových učeben základních škol, až po profesionální hráčské myšky v hodnotě téměř pěti tisíc korun. Všechny měly v podstatě velmi podobný tvar a velikost. Logitech si řekl, že nechce být konvenční společností vyrábějící asi sto miliontou počítačovou myš a šel na to zcela jinak. Proč by nemohla být myš hranatá, vytvoříme rovnou krabičku. Proč by nemohla být myš menší než krabička sirek, uděláme nejmenší sériově vyráběnou myš na světě. Dnes se tedy podíváme na Logitech Cube, myš oproti které vypadá Magic Mouse jako tank.

Balení, které všichni dobře známe
Již samotné balení odpovídá názvu, Logitech Cube se dodává v úhledné pevné krabičce, která v sobě ukrývá vše podstatné, co potřebujete pro použití. Krabička je opravdu krásná, ovšem to by ji musel rozbalovat někdo, komu na rozdíl ode mě neprošlo pod rukami několik posledních generací přehrávačů iPod a mobilních telefonů iPhone. Balení je totiž naprosto stejné a dokonce i uspořádání v něm je typické pro uspořádání iPhone nebo iPod krabiček. Kromě myšky se v krabičce nachází také Bluetooth přijímač, návod k použití, nabíjecí kabel a ještě obal, který lze okomentovat slovy: „Když už jsme vytvořili roztomilou myšku, proč ji neudělat také roztomilý domeček.“ Ano, bohužel čtete správně, byť je to jakkoliv nelogické, pro připojení myšky a počítače je skutečně nutné použít přiložený Bluetooth do USB. Pokud se pokusíte připojit myš pomocí Bluetooth v MacBooku, jste bez šance, ten ji totiž nevidí. U počítačů MacBook které disponují dvěma USB porty se jedná o poměrně krkolomné řešení, kdy se v podstatě nadobro rozloučíte s jedním portem, zbyde tak pouze jediný, do kterého logicky nezbývá, než připojit USB rozbočovač, ty však Logitech vyrábí také, nebojte.

Logitech-Cube-mouse

Hodinovou prezentaci bez problémů zvládnete
Co pravděpodobně všechny čtenáře prioritně zajímá je ergonomie. Myš držíte mezi palcem a prsteníčkem, ukazováček s prostředníčkem položíte na horní stranu a je vystaráno. Díky lehké váze a vynikající klouzavosti spodní strany však nemusíte mít obavu, že vás z podobného uchycení budou při práci bolet prsty nebo ruce. Logitech však celé PR k myšce založil na tom, že je vhodná pro cestování, na schůzky při kterých je potřeba prezentovat nebo na firemní prezentace, kde nemusíte využívat ne vždy pohodlný touchpad. Nedovedu představit nikoho, kdo bude na myši 12 hodin denně pracovat, při hodinové prezentaci však nevidím jediný problém, na to je Logitech Cube patřičně pohodlná.

Myš obsahuje pouze jedno fyzické tlačítko, to však funguje jako pravé i levé dohromady. Pokud kliknete na přední polovinu myšky, funguje jako levé tlačítko, pokud na zadní polovinu, reaguje jako pravé tlačítko. Po chvilce se samozřejmě dá zvyknout, ale je to takové zvykaní typu, člověk si zvykne na všechno. Scrollování funguje díky dotykovému povrchu stejně jako u Magic Mouse, ovšem pouze ve vertikální ose. Myška tedy skutečně umí pouze jediné gesto a to je dáno fyzicky, nepomohou vám žádné ovladače ani hacky, Logitech Cube umožňuje pouze scrollování ve vertikální ose. Dotykový povrch má tedy jednoznačně pouze jediný účel, nahradit klasické kolečko. Scrollování mi osobně nefunguje tak kvalitně jako u Magic Mouse, to však může být způsobeno softwarem v mém MacBook Pro a proto si netroufám hodnotit funkci scrollování v globále.

Logitech-Cube

Opravdový šperk do dámské kabelky
Zpracování myšky je opravdu precizní a díky malému tvaru nemusíte mít strach, že někde něco nedoléhá nebo vydává podivné zvuky. Povrch je ze všech stran, včetně spodní, jednotný a tvoří jej průhledný plast pod kterým je bílý, respektive černý plast. Plast je velmi pevný a dokonce si troufám říct, že výrazně pevnější než plast použitý u Magic Mouse od Apple. Spodní strana, jak jsem již uvedl, je tvořena ze stejného povrchu jako všechny zbývající. Pokud chcete zjisti jak dobře se myška po stole pohybuje, není nic snadnějšího než vyzkoušet posunout otočenou Magic Mouse po stole. Pohyb Logitech Cube je opravdu velmi lehký a ladný, myš zkrátka klouže skvěle, někdy na své rozměry však až moc rychle. Logitech Cube obsahuje malou baterii, která se nabíjí pomocí přiloženého Micro-USB kabelu. Před nebezpečím vybití vás upozorní červené světélko, které značí že myška už vydrží v provozu nejdéle hodinu a půl. Bohužel vás na rozdíl od Magic Mouse nevaruje žádné oznámení v oblasti Bluetooth nebo vyskakovací okno, musíte se tedy čas od času podívat na myš.

Logitech-Cube-vs-Magic-mouse

Resumé
Logitech společne s Cube nepředstavil myš, kterou budete používat 12 hodin denně, představil klenot ladící k dámské ručce. Představil myš, která padne do náprsní kapsy košile od Zegny a vy se nebudete muset stydět ji vytáhnout ani z tak drahé kapsy. Pokud hledáte zajímavý dárek pro vaši půvabnější polovičku, která jistě ocení především nekonvenční a velmi zajímavý design. Rozhodně se nejedná o plnohodnotný pracovní nástroj ale o skvělý dárek nebo zajímavý image doplněk, který jistě vzbudí pozornost u vašich přátel stejně tak dobře jako na kterékoli prezentaci, pokud tedy nejste Tim Cook a nechystáte se prezentovat nový iPad. Logitech Cube se prodává za cenu okolo 1500Kč.

Dnes nejčtenější

.