Zavřít reklamu

Magazín Forbes uvádza, že spoločnosť Apple skutočne zvažovala nad použitím procesorov značky AMD, v MacBooku Air. Konkrétne mali byť použité procesory na platforme Fusion z rodiny Llano, ktoré podobne ako čipy od Intelu, obsahujú integrovanú grafiku. Príčinou toho, že sa Apple rozhodol pre produkty od Intelu, bola hlavne neprijateľne vysoká miera chybných AMD procesorov a tiež ich neskorá dodávka.  Oficiálne sa na serveri Forbes uvádza:

„AMD bojoval so svojimi novými základnými doskami a zároveň sa snažil chrliť „Fusion“ procesory, ktoré kombinujú GPU a CPU jednotky v jednom diely. Na papieri to vyzeral celkom dobrý nápad. Ultrabook MacBook Air mal obsahovať procesory AMD Llano, vo svojej aktualizácii v roku 2011. AMD ale nebolo schopné dodať na čas funkčné vzorky procesorov Llano pre spoločnosť Apple, povedal jeden bývalý zamestnanec. Niekoľko bývalých zamestnancov AMD to však vyvracia. Tvrdia, že procesory boli dodané na čas, problém bol však v tom, že mnoho z nich bolo chybných a preto AMD stratilo potencionálneho zákazníka.“

AMD APU Llano Fusion

Osobne si myslím, že sa Apple rozhodlo správne, pretože procesory Intel sú technicky vyspelejšie a hlavne výpočtovo výkonnejšie ako konkurencia, aj keď po stránke integrovanej grafiky malo AMD navrch. No s príchodom platformy Intel Ivy Bridge, postavenej na 22nm technológii s použitím 3D tranzistorov, by sa však okrem celkového výkonu mal podstatne zvýšiť aj grafický výkon. Taktiež samotná spoločnosť Intel povedala, že vydaním Ivy Bridge sa jej náskok oproti konkurencii zvýši až na štyri roky.

*Zdroj: Forbes

Dnes nejčtenější

.