Zavřít reklamu

Minulý týždeň sa objavili správy ohľadom populárnej iOS aplikácie Path, ktorá nahrávala celý adresár používateľa na svoje vlastné servery bez akéhokoľvek upozornenia, prípadne žiadosti o povolenie. Aj keď boli všetky dáta na serveroch odstránené a aplikácia bola aktualizovaná v relatívne krátkom čase, naskytli sa otázky ohľadom súkromia používateľov, v operačnom systéme od spoločnosti Apple. Taktiež sa začali viesť dohady o tom, či je iOS skutočne tak bezpečný ako sa tvrdí a prečo sa také niečo nezistilo pri detailnom schvalovacom procese, ktorý vykonáva Apple pred uverejnením každej aplikácie do App Store.

Oveľa viac je ale zarážajúca štúdia od University of California v Santa Barbara a International Security Systems Lab, v ktorej sa uvádza, že jedna z piatich aplikácií stiahnutých z App Store môže získavať dáta, na základe ktorých je možné identifikovať používateľa. Zaujímavé je však to, že testované boli aj nepovolené aplikácie navrhnuté výlučne pre použitie v jailbreakovaných zariadeniach a výsledok dopadol omnoho lepšie, ako s oficiálnymi verziami. O krokoch, ktoré chce Apple podniknúť na vyriešenie tohto problému, sa oficiálne vyjadril:

 „Aplikácie, ktoré zhromažďujú alebo odovzdávajú kontaktné údaje užívateľov bez ich predchádzajúceho súhlasu, sú v rozpore s našimi pravidlami. Pracujeme na tom, aby sme to kvôli našim zákazníkom vyriešili, tak ako sme to urobili s lokalizačnými službami, všetky aplikácie ktoré budú chcieť pristupovať ku kontaktným údajom, budú v budúcej verzii softvéru vyžadovať výslovný súhlas užívateľa.“

path_web

Ďalšia aktualizácia iOS by tým pádom, mala celú záležitosť s prístupom do adresára vyriešiť. Podstatné je však, že tento operačný systém je v súčasnosti vo verzii 5.0.1 a je až neuveriteľné, že na takýto závažný problém sa prišlo až teraz. Ťažko povedať, aké ďalšie informácie posielajú rôzne aplikácie na svoje servery bez nášho vedomia.

*Zdroj: 9to5mac.com, cultofmac.com

Dnes nejčtenější

.