Zavřít reklamu

Nejcitovanější magazín světa Forbes ve svém aktuálním čísle uveřejnil analýzu toho, za co Apple utratí v letošním roce své peníze a kolik jich bude. Když si mohou dovolit citovat Forbes ti nejlepší na světě, můžeme si to jistě dovolit také a budeme věřit analytikovi Brianu Caulfieldovi. Z magazínu však převezmeme pouze čísla a pokusíme se je obohatit o vlastní analýzu, tak pojďme na to. Apple se v letošním roce chystá utratit 8 miliard amerických dolarů, tedy zhruba 8 procent toho, co má v současné době na svých účtech. Částka 8 miliard dolarů odpovídá výdajům za věci, které Apple kupuje každý rok. Pokud se společnost rozhodne zakoupit jinou velkou společnost, tato částka se samozřejmě navýší.

Přístroje a vybavení = 5 miliard dolarů
Většinu čtenářů zřejmě překvapí, že Apple vlastní vybavení a přístroje nejen ve svých centrálách a prodejnách, ale také v dodavatelských fabrikách po celém světě. Vybavení, které používají zaměstnanci společnosti Foxconn při montáži produktů společnosti Apple, je majetkem Apple Inc. Stejně tak jsou na tom celé výrobní linky po celém světě. Zkrátka vše co zaměstnanci potřebují pro výrobu produktů společnosti Apple, od šroubováku až po celou linku, vlastní společnost Apple Inc. V letošním roce by se mělo začít vyrábět rekordní množství přístrojů s operačním systémem iOS a Apple chce navýšit taktéž výrobní kapacity. Pokud se skutečně představí a v současné době je to již velmi pravděpodobné, Apple HDTV, budou se taktéž muset vytvořit nové montážní linky. Samozřejmostí pak budou další investice, související s obsahem, který bude Apple do Apple HDTV dodávat.

Datová centra = 1,1 miliardy dolarů
Apple na začátku minulého roku otevřel datové centrum rozprostírající se na téměř 465 árech. Datové centrum Apple vyšlo na zhruba miliardu dolarů. Applu však datové centrum již přestává stačit a v letošním roce se začne s výstavnou datového centra na okolních 70 hektarech půdy. Součástí datového centra bude taktéž solární elektrárna, která by měla alespoň částečně uspokojit extrémní spotřebu datového centra. Apple se samozřejmě snaží přejít na sluneční energii v co největší možné míře a to nejen kvůli ekologii, ale zejména ekonomii společnosti. Sluneční energie jako obnovitelný zdroj energie představuje nejlevnější možné řešení na výrobu elektrické energie, na druhou stranu náklady na vybudování elektrárny takových rozměrů, které dokáží uspokojit datová centra Applu jsou značně vysoké. Apple navíc v letošním roce podle informací Forbes plánuje postavit další datové centrum na jiném místě než jsou ty současné. S největší pravděpodobností by se Applu hodilo datové centrum v Číně, Austrálii nebo Evropě.

Nová centrála = 1 miliarda dolarů
Odhadovaná cena všech pozemků, které společně tvoří půdu o rozměrech 0,7 kilometrů čtverečních je více jak 460 milionů dolarů, na této již zakoupené půdě začně Apple v letošním roce budovat své nové sídlo. Třináct tisíc zaměstnanců by své nové kanceláře mělo spatřit do konce roku 2015, již v letošním však začíná stavba gigantické budovy společnosti Apple. Apple by měl podle údajů společnosti Forbes v letošním roce investovat do stavby 1 miliardu dolarů, další téměř půl miliardy již investoval do koupě pozemků v uplynulých letech, o jejíchž poměrně zajímavém nakupování si můžete přečíst zde. Ačkoli se tato částka může stát i za velkou budovu jako extrémně vysoká, přeci jen odpovídá 10% rozpočtu celé ČR na celý rok, je potřeba vzít v potaz taktéž další faktory. Apple zároveň s budovou vybuduje datové centrum přímo pro Apple Campus centrum a zároveň také solární elektrárnu, která bude budovu alespoň částečně zásobovat energií.

Prodejny = 0,9 miliardy dolarů
Apple se v letošním roce chystá otevřít 40 nových kamenných prodejen Apple Store. Podle průzkumu by měly tyto prodejny přinést tržby 1,7 miliardy dolarů s tím, že každá prodejna vydělá 43,3 milionů dolarů. Apple se chystá investici do prodejen výrazně snížit a oproti roku 2004, kdy investoval do budování nových prodejen téměř 60% celoročních investic, investuje do nich v letošním roce pouze 11,25% výdajů. Snížení rozpočtu je dáno zejména tím, že Apple již obsadil celosvětově nejpopulárnější a nejzajímavější místa, kam bylo možné umístit prodejny. Tato místa byla samozřejmě mnohonásobně dražší, než další již ne tak atraktivní lokality, ve kterých Apple otevře své prodejny v letošním roce. Samozřejmě tím nepodceňuji atraktivnost letošních lokalit, ovšem z finančního hlediska nemohou sahat 5th Avenue, hlavnímu náměstí v Číně a podobným lokalitám ani po paty. Apple by měl v letošním roce otevřít 40 nových prodejen, otázkou zůstává, kdy se i ČR a SR dočká té své. Situace je zatím taková, že společnost otevírá několik poboček v jedné zemi a je tedy zřejmé, že mnohem náročnější a nákladnější je pro Apple zajistit dodávky produktů, právní zastoupení, účetní zastoupení a další potřebné věci, než samotnou lokaci. Jakmile již Apple do dané krajiny vstoupí, není problém aby otevřel několik svých Apple Store prodejen.

*Zdroj čísel: Forbes SR Január 2012

Dnes nejčtenější

.