Zavřít reklamu

Pre fanúšikov kozmonautiky bude pojem „gravitačný prak“ známy, pre tých, ktorý nevedia čo uvedené slovné spojenie znamená, to hneď vysvetlím. Jedná sa o využitie situácie, kedy kozmická sonda alebo raketa, prelieta cez gravitačné pole planéty prípadne asteroidu, ktoré jej umožní zmenu rýchlosti a smeru. Tento manéver sa používa hlavne na cestovanie k vzdialenejším planétam, kedy by bol štandardný pohon veľmi nákladný a často aj nemožný.

Na podobnom princípe je založená aj hra s názvom Spaced Away, od známej českej vývojárskej spoločnosti Falanxia. Dôležité je spomenúť úspech, ktorý Spaced Away dosiahla 4.2.2012, kedy sa stala aplikáciou dňa na stránkach FWA. Len vás oboznámim, že Favourite Website Award, skratkou FWA je jedno z najprestížnejších dizajnových ocenení, zameraných hlavne na kreativitu. Tým sa táto česká hra dostala do kategórie, v ktorej sa nachádzajú bestsellery ako je Angry Birds, Doodle Jump, Cut the rope, Plants vs. Zombies a Tiny Wings.

IMG_0026

Prejdime však už ku samotnej hre zloženej zo 40 levelov, v ktorých je podstatou využitie gravitačného praku, pomocou ktorého sa musíte vyhnúť prekážkam a dostať sa na domovský asteroid. Znie to jednoducho, ale háčik je v obmedzenej zásobe paliva a kyslíku, z čoho vplýva, že každý váš krok musí byť veľmi dobre premyslený. Platí tu teda priama úmera, s každým vyšším levelom bude hra čoraz náročnejšia na logické myslenie, preto je dôležité si cestu perfektne naplánovať. Za zmienku stojí aj vynikajúca fyzika, v ktorej nie len veľkosť asteroidu bude rozhodovať o zrýchlení kozmickej lode, ale aj to či vykonáva statický alebo dynamický pohyb. Grafická stránka je pomerne jednoduchá, no vzhľadom na žáner hry úplne dostačujúca a hlavne esteticky dokonalá,  čo môžeme vidieť aj na priložených obrázkoch:

IMG_0028
IMG_0031

Resumé
Spaced Away vás dokáže vďaka úžasnej hudbe, fyzike a grafike, bez problémov vtiahnuť do deja. Je to presne ten žáner, ktorý vám zaplní dlhé nudné večere. Obrovský nedostatok však vidím v podpore iPadu 2, čo je zatiaľ jediné iZariadenie, na ktorom si môžete Spaced Away zahrať. Osobne ma veľmi teší, že česká aj slovenská vývojárska scéna má vďaka tejto ocenenej hre ešte lepšie meno a dúfam, že tento priaznivý vývoj nebude v budúcnosti stagnovať.

 

 

Dnes nejčtenější

.