Zavřít reklamu

Apple tento týden na bitevním poli právníků příliš nebodoval. Nejprve během první poloviny týdne přišel o výhradní použití slova iPad pro svůj multimediální tablet iPad v zemi, která je největším výrobcem a distributorem plagiátů společnosti Apple na světě. V druhé polovině týdne byla společnost donucena stáhnout z online obchodu Apple Store v Německu tablety iPad s 3G modulem, telefony iPhone 3Gs a iPhone 4. Toto opatření bylo důsledkem žaloby společnosti Motorola na zneužití patentů radiokomunikačních čipů, jenž společnost vlastní.

Apple přišel o označení iPad v Číně
Začátkem týdne přišla z Číny zpráva, informující, že Apple prohrál soudní spor o název iPad, který používá pro svůj multimediální tablet. Apple podal žalobu na společnost Proview Technology, která v Číně používá označení iPad. Bohužel před soudem právníci Applu zjistili nemilou informaci, Proview Technology používá označení iPad od roku 2000, kdy název také mezinárodně zaregistrovala. Apple však kontroval tím, že práva na označení produktu slovem iPad koupil od společnosti IP Applications, jenž je koupila od společnosti Proview na Taiwanu. Tato společnost je sesterskou společností Proview Technology. Soud v Číně však dal zapravdu domácí společnosti a Apple tak ztratil tak právo pro výhradní použití slova iPad. Společnost Proview Technology samozřejmě požaduje odškodné ve výši 640 000$ a zákaz prodeje iPadu v Číně, o tom však soud rozhodne až v následujících měsících. Smutné je, že o výhradní použití slova iPad přišel Apple v krajině, která je dlouhodobě největším výrobcem nelegálních kopií jeho výrobků a dokonce také celý obchod Apple Store.

Motorola zakázala prodej iPhone 4, iPhone 3Gs a iPad 3G v Německu
Jak jsme již dříve informovali, Apple se soudí s Motorolou o porušení licenčních popladků, které jsou výrobci přístrojů, jenž tyto čipy využívají povinni platit Motorole. Společnost Motorola soudní spory v Německu vyhrála a dosáhla tak zákazu prodeje iPhone 3Gs, iPad 3G a iPhone 4. Apple tyto produkty dnes ráno stáhl ze svého oficiálního online obchodu pro německý trh. iPhone 4, iPhone 3Gs a iPad 3G si tak již v Německu oficiálně zakoupíte pouze v kamenných obchodech, které provozuje společnost Apple Inc. Online obchod store.apple.de provozuje pobočka společnosti Apple Inc. s oficiálním označením Apple Apple Sales International, na kterou se vztahuje zákaz prodeje. Zákaz se však nevztahuje na iPhone 4s, který využívá radiokomunikační čip, jehož výrobce odvádí společnosti Motorola licenční poplatky za použití technologie pro radiovou komunikaci. Pro získání zákazu prodeje složila Motorola kauci ve výši 100 000 000€.

Aby toho nebylo málo, Apple prohrál s Motorolou také sport o službu iCloud, konktrétně se jedná spor o Push oznámení, které uživatelům automaticky oznamuje nové e-maily. Motorola na tuto technologii, která spočívá v posílání oznámení mezi servery Applu a telefony uživatelů, vlastní patent. Apple tak bude muset v Německu pozměnit službu iCloud a uživatele budou nuceni využívat kontrolu příchozí pošty v předem nastavených intervalech.

Dnes nejčtenější

.