Zavřít reklamu

Siri, osobní asistentka, která se stala hlavním lákadlem a největším tahounem prodejů iPhone 4S dostala první vážnou konkurenci. Onou konkurencí je Evi, která se zrodila v Británii pod rukama vývojářů z True Knowledge. Bohužel ji stejně jako její sestru od Applu nejvíce použijete právě v Británii a ve Spojených státech. Obě „asistentky“ jsou založeny na technologii rozpoznávání hlasu od společnosti Nuance Communications, což je asi hlavním důvodem proč Evi tak vyniká.

Ale jak opravdu funguje? Narozdíl od SIRI neumí Evi vytvářet upomínky v kalendáří, předčítat přijaté smsky nebo na ně napsat odpověď. Bohužel přímé srovnání Evi a Siri Vám nemohu nabídnout, jelikož vlastním jen iPhone 4. Evi je tedy spíše softwarem, který je schopen vyhledat odpovědi na Vaše otázky a následně je zodpovědět. Podle tvůrců z True Knowledge zná Evi více jak miliardu fakt a tudíž by ji nemělo dělat sebemenší problémy odpovědět na Vaše dotazy. Nicméně realita je, dle mého názoru mírně jiná.

Co se rozpoznání hlasu týče, tak zde jsem měl minimální problémy, čímž musím uznat, že využívaná technologie je opravdu kvalitní a přesná. Odpovědi na některé banální dotazy mne však trochu zklamaly. Při otázce jaké je počasí v Londýně (nebo kdekoliv jinde na světě) Evi zobrazí jen odkaz na AccuWeather a BBCWeather což je škoda, jelikož si aktuální stav počasí musíte vyhledat prakticky sami. Nemůžu říct, že Evi neodpověděla, ale bylo by myslím užitečnější kdyby oznámila aktuální data. Na druhou stranu pokud chcete například najít recept na boloňské špagety, zjistit kdy zapadá slunce například v Berlíně, nebo si koupit lístky na večerní představení broadwayského muzikálu Wicked, Evi vám  bude opravdu nápomocná.

IMG_0561
   
IMG_0562

V True Knowledge mysleli i na ty, kteří mohou mít přízvuk a z jakéhokoliv důvodu bude mít Evi problém jejich dotazy rozpoznat. Aplikace tak nabízí možnost napsat otázku. Samozřejmě toto už postrádá ono kouzlo, kdy si povídáte s telefonem. Většinu odpovědí, které od Evi dostanete máte možnost ohodnotit, zdali byly užitečné či nikoli. Díky tomu se Evi učí a její odpovědi by měly být v budoucnu přesnější.

Český uživatel však doplácí na to co u Siri. Evi využijete především v USA popřípadě UK-jelikož její databáze se nejvíce týkají právě těchto dvou zemí. Ostatní uživatelé se musí spokojit se softwarem, který umí zodpovědět položené otázky, popřípadě vyhledat například nějaký recept. Evi se ovšem nezalekne ani dnů narození významných osobností. Pokud chcete zjistit kdy se kdo narodil stačí se zeptat a odpověď dostanete co nevidět.

Další problém kromě malé využitelnosti v ČR vidím i v relativně pomalém chodu celé aplikace. Vyhledávání je někdy velmi rychlé, jindy si však na výsledek počkáte poněkud déle a docela často Vám jen Evi oznámí, že se ji nedaří získat odezvu ze serveru, což je škoda, jelikož to podlamuje celou tuto jinak dobrou aplikaci. Snad v True Knowledge v budoucnu zvětší kapacitu jejich serverů.

IMG_0560
   
IMG_0563

Závěrem si dovolím ocitovat redaktora serveru Techcrunch: „Když se Siri zeptáte kdo byl prezidentem v roce narození královny Alžběty II. Siri Vám neodpoví a navrhne hledání na webu. Evi si však zjistí kdo je Alžběta II., kdy se narodila a porovná její rok narození s daty úřadování prezidentů USA. To není špatné že?“

Evi si můžete zakoupit v AppStore za 0,79 €

Dnes nejčtenější

.