Zavřít reklamu

Mezi nejoblíbenější vlastnosti uživatelů počítačů Mac patří možnost počítač okamžitě uspat/probudit. Tuto funkci je možné ještě zrychlit, pojďme se rovnou podívat jak na to. V momentě kdy přechází počítač do režimu spánku uloží obsah operační paměti na disk. Operační paměť se však nevyčistí, zůstává v činosti po celou dobu spánku a obsahuje všechny informace, které uložila na disk. Na disk se data z operační paměti ukládají jen jako záloha pro případ, že počítač ztratí napájení, případně se zasekne v režimu spánku. Pokud se vám stejně jako mě za posledních pět let nestalo, že se počítač vybil v režimu spánku nebo se sekl, není důvod ukládat obsah operační paměti na disk. Povolení a zakázání ukládání obsahu operační paměti na disk se provádí pomocí příkazů v Terminálu, otevřete Applications – Utilities – Terminal. Do Terminálu budeme psát následující příkazy. Po zadání prvního příkazu je nutné zadat heslo (během psaní hesla se v terminálu nic nezobrazuje, napište heslo a stiskněte Enter). Pokud by po zadání hesla první příkaz nefungoval, vypněte a znovu zapněte okno terminálu a napište příkaz znovu.

Pro zobrazení aktuálního stavu povolení/zakázání uložení obsahu RAM na disk napište následující příkaz.

sudo pmset -g | grep hibernatemode

Pokud se zobrazí výsledek hibernatemode 3, máte povolené ukládání obsahu RAM na disk. Zadejte tedy následující příkaz, pomocí kterého tuto funkci vypnete.

sudo pmset -a hibernatemode 0

Nyní můžete opět napsat první příkaz, díky kterému si ověříte, zda se funkce skutečně vypla. Následně je ještě potřeba vymazat paměť, která je rezervována pro ukládání obsahu operační paměti na disk. Vymazání paměti provedete pomocí následujícího příkazu.

sudo rm /var/vm/sleepimage

Nyní je ukládání obsahu operační paměti na disk vypnuté a pro tyto data není na disku rezervované místo. Pokud chcete někdy v budoucnu funkci opět povolit, stačí u druhého příkazu změnit číslo 0 na číslo 3, díky čemuž obnovíte funkci ukládání obsahu operační paměti na disk během přechodu do režimu spánku.

vypnuti-ukladani-obsahu-ram-na-disk

*Po vypnutí funkce ukládání obsahu RAM na disk by měl Terminál vypadat stejně jako na tomto obrázku.

Dnes nejčtenější

.