Zavřít reklamu

Windows-Phone-7-logo
Ano vidíte dobře, Windows Phone by měl již v roce 2015 předstihnout na trhu podíl iOS. To co se nám Všem dnes zdá jako sci-fi z dílny hollywoodských scénáristů, se však alespoň podle analýz IHS iSuppli stane realitou za necelé tři roky. A co má způsobit onen neuvěřitelný nárůst? Oním spasitelem je vlajková loď finského výrobce Lumia 900, která byla nedávno představena v Las Vegas na veletrhu spotřební elektroniky CES 2012.

V loňském roce dosáhl podíl Windows Phone na trhu jen mizivých 1,9%, raketový nárůst očekává IHS právě letos, kdy by se podíl WP měl vyšplhat na rovných 9%. V roce 2015 bude podíl dle odhadů 16,7% (z toho více jak 50% bude držet právě Nokia), což je o jednu desetinu procenta více než analytici připisují Applu. iOS tak zjevně zaujme místo na chvostu velké trojky mobilních operačních systémů. Bude opravdu tandem Microsoft & Nokia tak úspěšný?

2015ranking

„Jednou z nejžhavějších novinek představených na CES 2012 byla Lumia 900, smartphone využívající Windows Phone se spoustou funkcí, ktere jej staví na stejnou úroveň nejlepším Androidům. Tento produkt představuje první krok Nokie k opětovnému ziskání ztracených podílů na trhu. Spolu s úsilím Nokie vést vývoj ekosystému Windows Phone, Lumia 900 a její následovnící pomohou Microsoftu získat v roce 2015 druhý největší podíl na trhu operačních systémů pro smartphony.“ Tvrdí Wayne Lam, senior-analytik pro bezdrátovou komunikaci v IHS.

O úspěchu Lumie se však nerozhodne na Starém kontinentu jak bylo dosavadně zvykem, ale v Severní Americe, kde se Nokia snaží již několik let marně prorazit. Její naděje na úspěch jsou velké především díky partnerství s najvětšími operátory v Severní Americe jako je například kanadský Rogers a Telus a americké AT&T a T-mobile. V čem má Lumia jisté výhody je i fakt, že byla vyvýjena dle potřeb amerického trhu, který je dnes především doménou Applu, a jisté plus ji dává i její výbava (namátkou zmíním jen 4,3″ AMOLED displej, 12MPx kameru a především podporu LTE sítí, které se v USA rychle šíří).

Vývoj bude určitě zajímavé sledovat i v blízké budoucnosti, která již naznačí zdali se v IHS mýlili. Podle mne je jenom otázkou času, kdy se Windows Phone prosadí na úkor ostatních (bohužel půjde zjevně především o iOS). Vypadá to, že doby kdy jsme si kupovali telefony podle výrobce jsou nenávratně pryč, jelikož již nyní je očividné, že se zákazníci orientují právě podle operačních systémů.

*Zdroj: IHS iSuppli

Dnes nejčtenější

.