Zavřít reklamu

Pri príležitosti 10.výročia od vzniku populárnej hry Grand Theft Auto 3 sa Rockstar Games rozhodol, osláviť významné okrúhle jubileum vydaním verzie pre mobilné platformy iOS a Android. Keďže pôvodne bola vyvinutá pre PlayStation 2 a neskôr aj pre PC, vysoké požiadavky tejto hry nedovoľujú jej inštaláciu na starších zariadeniach. Konkrétne sú podporované modely iPhone 4, iPhone 4S, iPod Touch 4, iPad 1 a iPad 2.

Pre fanúšikov titulov GTA je hra dôverne známa. Pre tých, ktorý sa s ňou ešte nestretli, jedná sa o rozsiahle mesto, ktoré je pomerne živé a rušné. Samotná kampaň vás vnesie do podsvetia Liberty City, kde ako zločinec plníte rozmanité misie, za ktoré dostanete skúsenosti, body a peniaze. Budete mať nemilosrdný svet zločinu na dosah ruky, každý dopravný prostriedok, ktorý v meste uvidíte si jednoducho vezmete a jazdíte. Ak vás nebude baviť plnenie rôznych úloh, jednoducho sa môžete len tak prechádzať a spoznávať prostredie mesta. Hra vás tak k ničomu nenúti a to je jeden z hlavných dôvodov prečo definovala ako jedna z prvých, takzvaný žáner otvoreného sveta, kde je všetko povolené.

GTA 3 má v App Store uvedené nasledovné vlastnosti:

  • Vizuálne je vylepšená grafika, postavy a modely automobilov
  • HD rozlíšenie
  • Optimalizácia pre dotykové zariadenia
  • Dlhé hodiny hrania

Všetko čo Rockstar Games sľubuje je síce pekné. Dôležitejšie je však to, ako hra vypadá v skutočnosti, nakoľko sa bude podobať originálnej verzii a či stojí za ňu obetovať 3,99 €. Priebeh jednotlivých misií nebudem schopný posúdiť, keďže bola vydaná len dnes v noci. No načo som najviac zvedavý je grafická stránka hry. Len pre informáciu pripomeniem, že testovanie prebiehalo na iPhone 4.

Prekvapený som zostal hneď na začiatku, hra si totiž pred samotným spustením kontroluje RAM a ROM pamäte. Ťažko povedať či ide len o grafický prvok, alebo to skutočne plní svoju funkciu. Úvodná obrazovka odkazuje na 10.výročie, zvyšok je totožný s PC verziou.

IMG_0108
IMG_0110sd

Základné menu hry je prispôsobené dotykovým gestám. START GAME nás presunie do ponuky spustenia hry a v OPTIONS si môžeme upraviť pár nastavení. Konkrétne je to ovládanie, hlasitosť zvuku, jas displeja a jazyk.

IMG_0111
IMG_0112

Po spustení ste privítaní hneď prvou misiou, ktorá bude fanúšikom tohto titulu známa, pretože pochádza z pôvodnej verzie hry.  Ovládanie pri chôdzi a po nastúpení do vozidla sú znázornené na obrázkoch.

IMG_0119
IMG_0123

Čo sa týka grafiky, je na veľmi vysokej úrovni. Veď posúďte sami z priložených snímkov a videa. Dokonca na iPhone 4, pri väčšom počte automobilov, bol obraz trhaný. Možno ide o chybu, ktorá sa aktualizáciami vyrieši.

IMG_0126
IMG_0120
IMG_0124

Resumé

Každopádne, GTA 3 môžem len odporučiť. Jednoducho, pri každom spustení vás pobaví niečím iným a tak vás čakajú nekonečné hodiny hrania. Na záver musím uznať, že Rockstar Games 10.výročie tejto skvelej hry nemohol lepšie osláviť, a uviedol  pre ostatných vývojárov návod, ako dokáže bestseller vstať zo zabudnutia a tým priniesť financie na vývoj novej hry.

Grand Theft Auto 3 za cenu 3,99€ môžete sťahovať z App Store tu.

Dnes nejčtenější

.