Zavřít reklamu

iTunes App Store je jedna z vecí, ktorá stojí za hlavným úspechom iOS. Svojou bohatou a pestrou ponukou ho radí pred ostatné mobilné platformy. Obsahuje rôzne druhy aplikácii, od tých užitočných po takmer nepoužiteľné. Avšak, osobitná kategória sú také, ktoré sa stali súčasťou nášho každodenného používania a nevieme si bez nich naše iZariadenie predstaviť. Niektoré z nich nám pomáhajú zostať v kontakte s našimi priateľmi prostredníctvom sociálnych sietí , či len tak nás zabavia a zaženú nudu.

Pred pár dňami Apple oficiálne predstavil Top 10 aplikácii z rôznych kategórii pre iOS, za rok 2011. Aplikáciou roka pre iPhone sa stal Instagram, ktorý dokáže upravovať fotografie a následne zdieľať na najznámejších sociálnych sieťach. Keďže ma zaujímalo prečo dosiahol takýto úspech rozhodol som sa ho otestovať.

Na úvod začnem inštaláciou, ktorá prebieha normálne cez AppStore. Instagram môžeme buď manuálne vyhľadať, alebo len kliknúť na oddelenie Featured, kde sa aktuálne nachádza úplne na hornej pozícii.

IMG_0100
IMG_0101

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po inštalácii je potrebné si vytvoriť svoj vlastný účet. Je nutné zadať e-mail, používateľské meno a heslo. Telefóne číslo a obrázok sú nepovinné.

IMG_0069

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V ďalšom kroku si môžeme ale nemusíme vyhľadať priateľov podľa nasledujúcich kritérií. Z kontaktov, zo sociálnych sietí alebo podľa mena a priezviska. Ak si nezvolíte ani jednu možnosť, ponúknu sa vám na odoberanie fotografií najpopulárnejší používatelia. Taktiež si nemusíte nikoho vybrať a stačí kliknúť len na DONE.

IMG_0070
IMG_0071

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po registračnej procedúre sa stáva Instagram plne funkčným. Na dolnej lište sa nachádza päť záložiek. FEED nám ukazuje najnovšie fotografie nás a našich priateľov. POPULAR vyberá fotky od používateľov z celého sveta, podľa počtu videní.  NEWS časovo zoraďuje aktivitu vás a vašich priateľov. V PROFILE si hľadáte a pozývate vašich priateľov ale taktiež aj upravujete vaše nastavenia.

IMG_0093
IMG_0095

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0097
IMG_0098

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kliknutím na SHARE sa dostaneme ku hlavnej úlohe Instagramu a tým je fotografovanie a následná úprava fotografie.  Na dolnej strane sa nachádzajú ikony s obrázkami stromov. Každá z nich znamená iný farebný filter. Môžeme si vybrať napr. XPro-II, Earlybird, Rise, Amaro, Hudson, Lomo-fi, Sutro, Toaster, Brannan, Inkwell, Walden, Hefe, Nashville a 1977. Horná lišta slúži taktiež na vylepšenie snímky. Ikonou v tvare štvorca môžeme pridať rám. Šípka slúži na otáčanie fotografie o 360 stupňov. Kvapkou sa vyberá ostrosť stredu a rozmazanie bočných strán alebo naopak. Krížikom zrušíme úpravu. Po úprave stačí potvrdiť dole na zelenú čiarku.

IMG_0084
IMG_0087

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posledným krokom je výber sociálnej siete alebo e-mailu kde chcete aby bola snímka. Pri prvom zdieľaní je potrebné nakonfigurovanie a zosynchronizovanie aplikácie s vaším sociálnym účtom. Potvrdíte kliknutím na DONE a vaša snímka je na internete. Druhá fotografia pod textom ukazuje ako to vypadá na nástenke Facebooku, pri použití Instagramu.

IMG_0091

IMG_0103

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resumé

Instagram je skutočne skvelý. Vyznačuje sa hlavne jednoduchým ovládaním a rýchlou úpravou fotografií. Ale keďže nepatrím medzi skupinu ľudí, ktorá potrebuje každý deň zavesiť na Facebook desiatky fotiek, je to pre mňa jedna z mnohých aplikácii, ktorú použijem len občas. Osobne si myslím že Instagram získal TOP prvenstvo tým, že je zadarmo, čím má oveľa viac spokojných užívateľov ako mnohé užitočné platené aplikácie, ktoré by si podľa mňa tento titul zaslúžili oveľa viac.

Dnes nejčtenější

.