Zavřít reklamu

Herní služba OnLive představuje cloudové řešení pro hraní videoher. Služba umožňuje hraní nejnovějších her na běžných televizorech, počítačích PC i Mac nebo nově také multimediálních tabletech, telefonech a přehrávačích. OnLive funguje na velmi uživatelsky velmi jednoduchém, ale technicky poměrně náročném principu. Uživatel potřebuje pouze zařízení, které umožní streamovat obsah ze serverů společnosti OnLive do zařízení, které používá uživatel. Zařízení může v případě počítačů nebo tabletů/telefonů nahradit také jednoduchá aplikace se stejnou funkcí. Zařízení na straně uživatele neprovádí žádné výpočty, ale pouze streamuje neboli přenáší data od uživatele na servery OnLive a zpět. Servery automaticky provádí veškeré výpočty a odesílají data zpět do zařízení nebo aplikace na uživatelově straně. Pro provoz služby je nutné mít pouze internetové připojení s rychlostí 1,4Mb/s a zařízení, ke kterému je možné připojit nebo nainstalovat OnLive.

Dnešním dnem spustila služba OnLive možnost připojení také pro klienty s operačním systémem iOS a Android. Možnost se zatím stejně jako u celé služby týká pouze uživatelů z USA a Velké Británie. Za situaci vyjimečně nemohou autorská práva, ale nedostatek serverů společnosti, která se v současné době teprve rozjíždí. Jakmile bude dostatek zákazníků, tedy i dostatek financí na kontech OnLive, dočkají se služby také Evropští zákazníci. OnLive nabízí aplikaci pro iOS zařízení, která umožňuje ovládání pomocí dotykového displeje zařízení s využití akcelometru a gyroskopu. Případně mohou zájemci zakoupit také speciální gamepad, který umožní ovládat hry, ten je k dispozici za cenu 49,99$. V současné době je k dispozici 25 her, které mají upravené ovládání pro dotykový displej iPadu a iPhonu.

onlive

Aplikace OnLive je zdarma dostupná v iTunes App Store. Uživatelé však musí platit za jednotlivé herní tituly nebo si zakoupit takzvaný PlayPack Bundle OnLive, což je balíček, ve kterém jsou všechny hry OnLive k dispozici po určité časové období. Hry je možné hrát pod jedním účtem na všech zařízeních na které se připojíte s tím, že automaticky pokračujete vždy na pozici, ve které jste hru opustili. Pokud například hrajete na televizoru a vypnete OnLive, stačí se pod stejným účtem připojit na iPadu a můžete pokračovat v hraní ve stejném okamžiku, kdy jste vypli televizor. Uživatelé, kteří se nyní připojí do služby OnLive získají zdarma hru LEGO Batman ™: The Videogame.

Jaký je OnLive ve skutečnosti?
Majitel jednoho z našich partnerů a můj kamarád měl možnost si OnLive zahrát při návštěvě USA a popsal službu následovně: „V rychlosti internetu opravdu není žádný problém, stačí běžné připojení. Hry však nejedou tak plynule, jak jste zvyklí z počítačů a konzolí. Sekají se však jinak než v případě, že nemáte dostatečně výkonný počítač pro danou hru. Grafika také není na nejvyšší úrovni ale je nastavena spíše na průměrné zobrazení. Nejzajímavější je skutečně možnost hrát na jakémkoli počítači nebo televizoru, pokud jste ovšem fanšmejkři a vyhledáváte nejlepší nastavení grafiky s nejlepším nastavením zvuku, OnLive vás nedokáže uspokojit.“

Dnes nejčtenější

.