Zavřít reklamu

Apple začal současně s příchodem Apple iTunes Store do ČR/SR prodávat v naší zemi také Apple TV, která byla dříve dostupná pouze pro uživatele ze zahraničí. Apple TV je multimediální zařízení, které se připojuje k televizoru a slouží kromě streamování audio, video a foto souborů také například pro přístup na některé internetové služby nebo hraní her z iOS zařízení přímo na obrazovce vašeho televizoru. Pojďme se podívat, jak lze Apple TV využít a zda se jedná o vhodnou investici do multimediálního centra vaší domácnosti.

Možná se vám při čtení recenze bude zdát, že mluvím o některých věcech jako o běžné součásti kabelové televize nebo samotného televizoru. Jako o samozřejmých a běžných o nich píši z jednoho prostého důvodu. Nepředpokládám, že si Apple TV pořídí člověk, který nedisponuje moderním televizorem nebo nemá možnost používat kabelovou televizi. Vzhledem k tomu, že pro připojení Apple TV je nutný HDMI kabel, pořídí si ji pravděpodobně člověk, který disponuje moderním televizorem, nabízejícím vyspělé funkce.

Nejprve si kupte HDMI kabel
Ve velmi malé krabičce se kromě samotné Apple TV nachází také Apple Remote Control (recenze zde), tedy hliníkové dálkové ovládání, které lze zakoupit i samostatně. Dále zde najdeme velmi kvalitní Českou příručku a napájecí kabel, samozřejmě nechybí ani dvojice samolepek v podobě nakousnutých jablíček loga společnosti Apple. HDMI kabel nutný pro připojení k televizoru není součástí balení a je nutné jej zakoupit zvlášť. Někomu to může připadat jako velký nedostatek, na druhou stranu však HDMI kabel v balení nedostanete ani k PS3, který se prodává oproti Apple TV za trojnásobnou cenu. Velmi příjemný je minimalistický design, který však poskytuje vše potřebné, pro připojení Apple TV 2. generace k internetu a televizoru.

step1-tech-appletv-dimensions_GEO_CZ

iTunes Store
Pomocí Apple TV nezískáte plnohodnotný přístup do iTunes Store, což je celkem logické, vzhledem k tomu, že TV neobsahuje vlastní uložiště. Jste tedy omezeni pouze na video půjčovnu, kde si můžete pomocí iTunes Store půjčovat filmy. Osobně si myslím, že v dnešní době kdy prakticky s jakoukoli kabelovou televizí na území ČR/SR získáte k dispozici také přístup do videopůjčovny provozovatele dané televize, ve které jsou navíc veškeré filmy v Českém/Slovenském jazyce, je pro našince půjčování si filmů na Apple TV poměrně přežitek. V půjčovně na iTunes Store jsou všechny filmy pouze v Anglickém jazyku, bez možnosti k nim dodat titulky. Navíc je potřeba počítat také s vysokou cenou, kde nové filmy můžete zapůjčit za 100Kč a starší pak za 75Kč. Poskytovatelé kabelových televizí nemají za filmy v Českém dabingu zdaleka tak vysoké ceny a navíc nabízí také možnost předplatit si neomezený přístup ke všem filmům, které mají v knihovně.

Internetové služby
Pomocí Apple TV získáte přístup k internetovým službám jako je například MLB, YouTube, Vimeo, Flickr, MobileMe a další. Osobně si však myslím, že na tom není v dnešní době nic až tak převratného, vzhledem k tomu, že naprostou většinu zvládnou moderní televizory připojené k internetu. Navíc se v dnešní době nebaví již o nikterak drahých televizorech. Samozřejmě, dívat se na YouTube přímo na televizoru je zábavné, ovšem jak říkám nic převratné, co v dnešní době nedokáže sama televize. Bohužel neobsahuje Apple TV internetový prohlížeč, takže není možné navštívit běžné webové stránky, což například PS3 umožňuje.

Kompletní video představení Apple TV 2. generace

Ovládání
Pokud jste milovníkem jednoduchosti Applu nebo jste někdy vyzkoušeli PS3, bude pro vás ovládání Apple TV zklamání. Apple TV je možné srovnávat s PS3, alespoň co se ovládání týká. Samozřejmě jednoduchý ovladač Apple Remote (recenze zde) nemá tolik možností jako DualShock z PS3, toto však není jeho chyba. Například při psaní, není možné přeskakovat řádky pomocí okamžitého přeskočení z písmena A na písmeno Z, tak jak to znáte u PS3. Musíte tedy skutečně přejít všechny řádka a dojed až na konec toho posledního, abyste se dostali z A na Z. Pokud se navíc jmenujete Zavřel, máte o zábavu postaráno :-).

gallery-big-02

Nepleťte si AirPlay a Mirroring
Klasické AirPlay přehrávání funguje velice jednoduše, nabízí možnost pouštět hudbu, filmy a fotografie z vašeho iOS zařízení přímo na Apple TV 2. generace. Vyberete si v telefonu iPhone, přehrávači iPod touch nebo tabletu iPad video, audio nebo foto soubor a ten se promítne na obrazovce televizoru. Bohužel například prodleva mezi spuštěním písničky na iPhone a jejím spuštěním v televizoru přes AirPlay je přibližně 3 až 4 vteřiny. Pro mě je to velké překvapení, vzhledem k tomu, že stream přes Airport Express (recenze zde) probíhá okamžitě.

Nic víc než daný soubor nelze na televizoru vidět, nemůžete například sledovat průběh upravování fotografie nebo videa. To mohou pouze majitelé iPhone 4S nebo iPad. Pro ty je připraven AirPlay Mirroring, jenž umožňuje přenášet obraz z iPadu/iPhonu na televizní obrazovku. Samozřejmě pak můžete hrát na obrazovce například hry, zkrátka vidíte vše co aktuálně děláte na iPadu nebo iPhone. Pro lidi, kteří si chtějí jednou za týden na hodinu zahrát hru, bohatě postačí hraní her z App Store na Apple TV, nemusí si hned kupovat konzoli a budou jistě spokojeni. Pokud to však s hraním her na obrazovce myslíte vážně, Apple TV vás prozatím pravděpodobně nedokáže uspokojit.

*Pokud máte iPhone 4S nebo iPad 2. generace, můžete si vychutnat Airplay Mirroring

Podporované formáty

  • Video H.264 až 720p, 30 snímků za sekundu, profil Main Profile úrovně 3.1 se zvukem AAC-LC až 160 kb/s na kanál, 48 kHz, stereo ve formátech .m4v, .mp4 a .mov
  • Video MPEG-4 až 2,5 Mb/s, 640 x 480 pixelů, 30 snímků za sekundu, profil Simple Profile se zvukem AAC-LC až 160 kb/s, 48 kHz, stereo ve formátech .m4v, .mp4 a .mov
  • Video Motion JPEG (M-JPEG) až 35 Mb/s, 1 280 x 720 pixelů, 30 snímků za sekundu, zvuk ve formátu ulaw, stereo zvuk PCM ve formátu .avi
  • HE-AAC (V1), AAC (16 až 320 kb/s), chráněné AAC (z iTunes Store), MP3 (16 až 320 kb/s), MP3 VBR, Audible (formáty 2, 3 a 4), Apple Lossless, AIFF a WAV, přenos prostorového zvuku Dolby Digital 5.1
  • JPEG, GIF, TIFF

Požadavky na uživatele

  • Bezdrátová síť Wi-Fi (802.11a, b, g nebo n) (bezdrátové streamování videa vyžaduje síť 802.11a, g nebo n) nebo síť Ethernet 10/100BASE-T
  • Účet obchodu iTunes Store pro půjčování filmů a nakupování televizních seriálů
  • Účet služby Netflix pro streamovaný obsah služby Netflix
  • Pro streamování médií z počítače Mac nebo PC: iTunes 10.2 nebo novější; účet obchodu iTunes Store pro domácí sdílení
  • Předplatné služby MLB.TV pro sledování živých či archivovaných zápasů

Resumé
Apple TV je skvělou možností, jak si zahrát oblíbené hry z iPadu nebo iPhone 4S na televizoru. Hodí se také v situaci, kdy máte počítač v jiné místnosti než televizor a chcete si pouštět filmy z knihovny v iTunes. Vše kromě AirPlay však zvládnou i alternativní produkty, ne-li přímo televizory vybavené funkcemi pro internet. V podstatě pokud máte kabelovou televizi a televizor s připojením do Wi-Fi sítě a netoužíte hrát hry z iOS zařízení na vaší obrazovce, nenajdete pro Apple TV využití. Zdá se mi, že se jedná o produkt, který mohl být obrovským hitem před lety, kdy ještě kabelové televize nenabízeli možnost videopůjčoven a o nějakém přístupu z televizoru na internet nemohla být ani řeč. V dnešní době je již jeho využití opravdu nevelké, zvláště vezmeme-li v potaz skutečnost, že si podobný přístroj koupí člověk, který již moderní televizor vlastní a kabelovka pro něj pravděpodobně není také žádný problém. Samozřejmě vzhledem k použitému operačnímu systému iOS, který v modifikované verzi běží na Apple TV, je otevřena možnost Jailbreaku, díky kterému má uživatel možnost nainstalovat multimediální software XBMC. Ten však není součástí Apple TV a k jeho nainstalování je potřeba porušit záruku na Apple TV, proto si o něm více přečtete v některé z následujících recenzí. Apple TV 2. generace si můžete zakoupit u našeho partnera, internetového prodejce iSeed.cz.

Dnes nejčtenější

.