Zavřít reklamu

Nejznámější a nejstarší České vydavatelství Supraphon zítra spustí svůj online obchod s hudbou. Nabídne více jak 40 000 skladeb a to pouze od Českých a Československých interpretů (do roku 1993), které si budou moci zákazníci zakoupit v digitální podobě na adrese supraphonline.cz. Mezi největší výhodu patří nabídka alb, které již není možné na nosičích zakoupit. Objevují se zde i alba, která před rokem 1989 vyšla ve velmi limitovaných edicích a v současné době se jejich ceny na aukčních portálech šplhají do astranomických výšek. Další výhodou je bezesporu nabídka hudebního formátu FLAC, který ocení nejen audiofilové, ale každý kdo se do své hudební aparatury rozhodl investovat nějaké ty peníze.

Obsah
Vzhledem k historii vydavatelství, současných 40 000 skladeb na více než 2600 albech, je opravdu jen malou částí vydaných desek. Ty budou postupně digitalizovány a zařazovány do prodeje. Bohužel jsou věci, které se zde ještě neobjevují a na které osobně čekám. Například legendární album Kuře v hodinkách od Flamenga, bylo první po kterém jsem pátral v katalogu supraphonline.cz, bez výsledku. Stejně tak obchod zatím neobsahuje jediné album nebo nahrávku od skupiny Blue Effect, což je jistě velká škoda. Karla Gotta si mohu koupit v jakémkoli obchodě v ČR/SR za pár korun, dokonce jsem jej zahledl i v Tescu u pokladny. Oproti tomu cena alba Kuře v hodinkách se na aukru v současné době pohybuje okolo 1500Kč a je v nabídce jednou do roka. Na druhou stranu se zde již nyní objevují legendární nahrávky, které se nedají sehnat opravdu nikde. Mezi ně jistě patří nahrávka zpívajícího Jana Wericha s Jiřím Voskovcem a Jaroslavem Ježkem u klavíru, natočená v roce 1929 nebo například Hurvínek se Spejblem od Josefa Skupy. Dokonce narazíte i na Emu Destinnovou, která nazpívala v roce 102 árie z Bizetovy opery.

MP3 i FLAC
Jako první online obchod v ČR/SR nabídne Supraphonline možnost stáhnout hudbu také v bezztrátovém kodeku FLAC, který jistě ocení nejeden audiofil. Samozřejmě je potřeba počítat s větší velikostí písniček, kdy není problém aby jedno hudební album dosáhlo velikosti až 0,5GB. Zajímavostí je, že za FLAC si u každé skladby připlatíte pouze 5Kč, což se jistě vyplatí už i v případě, že nejste audiofil ale pouze jste si koupili kvalitnější sluchátka nebo audiosoustavu. FLAC (Free Lossless Audio Codec) je otevřený zvukový bezztrátový kodek. Používá lineární predikci pro konverzi zvukových vzorků do série malých čísel (známe jako reziduály), které jsou efektivně uloženy pomocí Golomb-Ricova kódování. Používá také RLE, které se ale reálně uplatní pouze u 8bitového rozlišení. Více informací o formátu FLAC a jeho převodech na počítačích s operačním systémem Mac OS X si můžete přečíst zde.

Najednou to jde…
Zdá se mi trošku zvláštní, že jsme několik let čekali, až v ČR/SR spustí Apple svůj jedinečný iTunes Store. Za tu dobu více jak pětiletého čekání, nedokázal žádný Český/Slovenský prodejce nabídnout alternativu, která by skutečně fungovala a byla kvalitní. Najednou pár měsíců po otevření iTunes Store, je zde Music Jet, který je minimálně na Slovensku mediálně protlačován operátorem Orange, a nyní přichází také Supraphon. Ani jedna z těchto firem nedokázala přijít v době, kdy tisíce lidí horlivě očekávali a někteří doslova vymodlili příchod iTunes Store. Nyní, když již iTunes Store funguje, rozjíždí své prodeje i ostatní….

supraphon

Dnes nejčtenější

.