Zavřít reklamu

Věčné téma. Je to již nějaký ten rok, co posílání věcí z USA není tak výhodné, jak bývalo. Pořád však platí, že nakupování ve Spojených státech je mnohem výhodnější. Standardně jsou ceny za elektroniku nižší asi o třicet procent. U značkového oblečení a obuvi je to více než padesát procent a to mluvím o regulérních cenách. Dostat zboží do ČR už však není vůbec lehké. Pokud byste si ,,online‘‘ něco objednali, zaplatíte daň a clo dokonce i za poštovné a jak jsem říkal, moc se to už nevyplatí, protože všechny poplatky cenu vyrovnají.

Pokud se všem poplatkům chcete vyhnout, musíte mít někoho v USA stejně, jako má rodina má mě. Bratr si objednal zboží, zaplatil jej kartou a nechal ho poslat na mou US adresu. Já balík převzal, vydělal doklad o zaplacení a znovu zabalil. Do formulářů jsem napsal, že se jedná o dárek a hodnotu 0$, čím jsem dost riskoval. Takový balík se totiž nedá pojistit a opravdová hodnota byla téměř tři sta dolarů. Už jsem se začínal bát a nakonec, téměř po pěti týdnech balík dorazil. Všechno proběhlo bez problému a bratr nic na celním úřadu nedoplácel, pravděpodobně protože nebylo možné určit hodnotu. K online nakupování snad už jenom, že nikdo nic nezasílá na dobírku. Vše musím zaplatit předem a prostě nemám strach, že by něco nepřišlo. V ČR bych platbu předem nezvolil ani za vstupenky do kina.

Nakupování v kamenných prodejnách je ale jiný zážitek. Americký Walmart by snad všechny evropské supermarkety strčil do kapsy. Stejně tak jako třeba BestBuy je možná třikrát větší jak průměrné české elektro. O velikost však vůbec nejde, největší rozdíl je ve vztahu zákazník-prodejce. Nemáte takový ten pocit, že si něco musíte koupit. U vchodových dveří stojí zaměstnanec(většinou handicapovaný nebo důchodce), jehož úkolem je pouze přivítat zákazníka, zeptat se jak se má… Líbí se mi, až i takoví lidé dostanou šanci. Potom si jdete po svých, prohlédnete a vyzkoušíte vše co chcete. Někdy přijde prodejce a zeptá se, zda nepotřebujete pomoc a prostá odpověď ,,Ne, děkuji“ stačí. Při odchodu se s vámi u dveří rozloučí a poděkují za návštěvu. Jasně že záleží na lidech a každý má své dny… Půjdete ale do obchodu, kde se na vás usmívají, nebo tam, kde si připadáte, že někoho obtěžujete ?

Nakonec jsme si nechal samotné prodejny Apple Store. Toto místo dává nakupování nový rozměr. Každý, kdo tuto prodejnu navštívil, na to asi nikdy nezapomene. Poprvé jsem měl tu čest minulý rok v Londýně. Ne jenom, že všechno vypadá naprosto skvěle, ono skvělé všechno skutečně je. Nechci mluvit o samotných Apple produktech, i když i ty jsou pro mě  úžasné. Co se ale líbí mě, nemusí se líbit jinému. Apple prodejny vypadají velmi minimalisticky, čistě, prostorně, jednoduše a vždy jsou plné lidí. Většina z návštěvníků si asi nic nekoupí. Někteří se chtějí podívat, jiní jsou zvědaví, další potřebují poradit, někdo si chce možná jen o Apple produktech popovídat.. Jedno je však jisté, vždy se najde někdo, kdo se pokusí pomoci.

Za svůj život jsem navštívil pouze Apple Store v Londýně a v Kansas City, Missouri. Interiér obou prodejen byl velmi podobný. Masivní dřevěné stoly, na nich všechny druhy Apple produktů a zaměstnanci v tmavě modrých tričkách. Jediný rozdíl byl ve velikosti, což samozřejmě chápu. Londýn je osmimilionové velkoměsto,  Kansas City čtyřsetpadesátitisícový ,,drobeček‘‘ a velikost prodejen je tomu úměrná. Příští měsíc se chystám do New Yorku, takže předpokládám, že ,,kostka‘‘ na páté Avenue bude zase o něčem jiném.

Dnes nejčtenější

.